ZA SVE PLATFORME

Stižu novi Microsoftovi alati za roditeljski nadzor, evo što možete očekivati

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 29.07.2020 15:51
  • Objavljeno 29.07.2020 u 15:51
tportal

Izvor: Microsoft / Autor: Microsoft

Čini se kako u Microsoftu računaju ponajprije na one koji već koriste njihove proizvode i servise kao što su operativni sustav Windows 10 i igraće konzole iz serije Xbox

Microsoft Family Safety, besplatna aplikacija za digitalnu dobrobit i roditeljski nazdor, od danas je dostupna za uređaje s operativnim sustavima Android i iOS.

Trebala bi roditeljima pomoći u boljem razumijevanju kako njihova djeca koriste smartfone i srodne uređaje, postavljanju rasporeda i ograničenja u korištenju, određivanju granica pristupa i praćenju kretanja članova obitelji, između ostalog.

Microsoft time ulazi u već prilično gusto napučenu arenu sličnih softverskih proizvoda. Čini se kako računaju ponajprije na one koji već koriste njihove proizvode i servise kao što su operativni sustav Windows 10 i igraće konzole iz serije Xbox.

Aplikacija Family Safety može pratiti koliko je sati dijete provelo koristeći uređaje na kojem je instalirana, što se odnosi na računala s Windowsima, pametne telefone i Xbox, ali i na web odredišta te aplikacije. Također može prikazati što je dijete pretraživalo online.

Temeljem prikupljenih podataka šalje tjedno izvješće roditeljima i djeci kako bi potakla razgovor o zdravom korištenju elektroničkih uređaja.

Ograničenja, filtriranje, blokade...

Roditelji mogu ograničiti pristup nizu uređaja, uključujući i Xbox, tako da je na njima moguće koristiti, primjerice, samo obrazovne sadržaje ili je igranje moguće koristiti samo određeno vrijeme. Popune li djeca unaprijed određenu kvotu, mogu zamoliti roditelje za produljenje.

Filtriranje sadržaja na webu oslanja se na novi Microsoftov web preglednik Egde kako bi omogućilo nadzor na Windowsima, Xboxu i Androidu.

Aplikacija omogućava postavljanje filtera i blokiranje sadržaja namijenjenog odraslima, a poslat će i upozorenje roditeljima ukoliko dijete pokuša preuzeti takav sadržaj iz Microsoftove trgovine Store. Moguće je također postaviti odobravanje potrošnje pri kupovini kako ne bi bilo iznenađenja, kao i blokiranje pojedinih aplikacija.

Izdanja za Android i iOS se razlikuju pa aplikacija za iOS ne može, recimo, pratiti koliko je dugo bio zaslon aktivan jer Apple to ne omogućava, iako ima vlastitu aplikaciju s tom značajkom.

Uskoro bi trebale biti dodane dvije nove značajke - upozorenja vezana za lokaciju i sigurnost vožnje - koje će biti dijelom pretplate na paket Microsoft 365 Family, piše Tech Crunch.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!