TEHNO NOVITETI

Stižu nam pametni zvučnici: Pogledajte što može Amazonov Echo Show

22.05.2017 u 09:45

Bionic
Reading

Relativno 'nenaseljeno' tržište pametnih zvučnika pojačalo se novim proizvodom iz serije Echo

Amazonov Echo odnedavno vodi rat sa sličnim uređajem iz Googlea koji, kao što i sam naslov nalaže, također spada u kategoriju pametnih zvučnika. Google Home, doduše, barem iz tehnološkog gledišta nije dorastao novom Echo Showu koji pored emitiranja zvuka može prikazivati sliku na ekranu dijagonale sedam inča. No Google Home odnedavno može prepoznavati glasove različitih članova obitelji, što je dosta zgodna stvar.

Echo Show je, tim rečeno, prvi multifunkcijski pametni zvučnik s ekranom koji pored komunikacije s drugim pametnim uređajima u kući korisniku nudi niz opcija, poput prikazivanja videa s YouTubea, prikazivanja stihova pjesme koja upravo svira, podsjetnika svih vrsta i oblika, prognozu vremena i tako dalje.

Amazon Echo Show Izvor: Društvene mreže / Autor: Amazon

Ono što ga također čini posebnim je konferencijska kamera koju možete koristiti za, pogodili ste, konferencijske pozive. Jedini pravi problem je što ćete za videopozive među uređajima Echo morati imati instaliranu aplikaciju Alexa na telefonu s Androidom i iOS-om.

Cijena? Prava sitnica. Echo Show na tržište dolazi 28. lipnja i koštat će vas 230 dolara, što također znači da se radi o najskupljem uređaju Echo do danas. Njegovo tržište, makar malo, raste iznenađujućom brzinom. Analitičar iz eMarketera tvrde da će se korištenje pametnih zvučnika do kraja godine udvostručiti, što otprilike znači da će ga koristiti skoro 36 milijuna Amerikanaca.

Svi uređaji Echo mogu izbaciti info o vremenu, vijestima i slično. Izvorni uređaj jednostavnog imena Echo trenutno je na rasprodaji po cijeni od 150 dolara.

Kako bi ugodio što širem zamislivom tržištu, Amazon je prije dva tjedna otkrio i Echo Look - uređaj koji vam može davati modne savjete. Loša strana je to što ga možete kupiti jedino ako vas netko izabere ili pozove, a koštat će vas 200 dolara. Također valja naglasiti da Look ne prenosi telefonske pozive.

Priča o ratu pametnih zvučnika se nastavlja ove jeseni, kada će Microsoft i Samsung predstaviti plod svoje suradnje s renomiranim proizvođačem zvučnika Harman Kardonom. Njihov uređaj zvat će se Invoke, a pokretat će ga, pogodili ste, dobra stara Cortana - digitalni asistent iz Microsofta.

Za kraj valja naglasiti kako je dolazak Echo Showa zasad ograničen samo na SAD.