zanimljiv podatak

Kraljica ima svoj pametni telefon, ali i profil na društvenim mrežama

05.05.2017 u 13:21

Bionic
Reading

Iako je napunila 91 godinu, britanska kraljica Elizabeta II vjerno prati modernu tehnologiju i prilagođava joj se. Tako je otkriveno da ima privatni mobitel, kakav koriste i tajne službe da ga se ne bi moglo hakirati, ali i da je na Facebooku otvorila svoj tajni profil

Desetljećima, svakog jutra u isto vrijeme, glavni operater u Buckinghamskoj palači izgovarao je jednu te istu rečenicu: 'Vaše veličanstvo, na liniji je njezino veličanstvo.' Nakon što bi to rekao spojio bi kraljicu Elizabetu II, koja bi sjedila u svojoj dnevnoj sobi u Buckinghamskoj palači, s njezinom majkom, kraljicom Elizabetom, koja je živjela u ulici u Clarence House.

To je bio njihov dnevni ritual više od 50 godina, a sama Kraljica Majka na dnevnoj je bazi telefonski komunicirala s prijateljima i članovima obitelji. Iako danas svi telefon uzimaju zdravo za gotovo te su rijetki oni koji ga ne posjeduju, osobito mobitel, u kraljevskoj obitelji on se koristi samo daleko od očiju javnosti.

Ipak, zanimljivo je da je kraljica Elizabeta II, sa svojom 91 godinom, bez problema prihvatila modernu tehnologiju i društvene mreže, shvaćajući njihovu važnost u današnja vremena. Ima svoj pametni telefon, jedan od najsofisticiranijih na svijetu, s enkripcijom, i navodno ga se ne može hakirati. Takve modele koriste i tajne službe, a na njemu je kraljica Elizabeta naučila i kako slati tekstualne poruke.

Kada joj nije nešto jasno, za savjet upita svoje unuke. Osim mobitela, kraljica posjeduje iPad te laptop, a navodno ima i svoj privatni profil na Facebooku, no nitko ne zna koliko na njemu točno ima prijatelja.

Da je baterija na mobitelu uvijek puna, zadužena je za to njezina osobna tajnica Angela Kelly, a s njega najčešće zove ili svoju kćer, princezu Anne, ili Johna Warrena, zeta kraljičina bliskog prijatelja, ujedno kraljičinog savjetnika za konje. Budući da je on glavni i odgovorni za sve kada se kraljica kladi na konjske utrke, upravo je Warren jedini na svijetu kojeg se, kada nazove, spaja direktno s kraljicom, gdje god se ona nalazila, a ako sigurna linija nije slobodna, zove je na mobitel.

  • +10
Princ Philip i kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zanimljivi su i detalji oko fiksnog telefona u palači, koji se nalazi u prizemlju i kraj kojeg se izmjenjuju zaposlenici - žene danju, a muškarci noću. Linija je otvorena 24 sata dnevno, 365 dana u godini, a kada kraljica podigne slušalicu, operater se javlja unutar dvije sekunde.

Telefonski imenik navodno je najtraženiji na svijetu jer sadrži privatne brojeve svih svjetskih vođa, ali i ostalih, kako bi kraljica mogla u bilo kojem trenutku kontaktirati s njima.