tiho predstavljen

Stiže novi i jeftiniji iPad, ali postoji kvaka

22.03.2017 u 12:44

Bionic
Reading

Novi iPad s Retina zaslonom dijagonale 9,7 inča, dizajnom je bliži originalnom iPadu Air. Glavna prednost mu je niža cijena

Apple je bez velike pompe predstavio novo tablet računalo kojim će zamijeniti dvije godine star iPad Air 2.

Po aluminijskom kućištu, masi od 469 grama i debljini 7,5 milimetara, novi je iPad gotovo identičan izvornom iPad Airu. 

Novi iPad dolazi s LED Retina zaslonom dijagonale 9,7 inča (24,6 centimetara) i razlučivosti 2.048 puta 1.536 piksela (264 ppi). No za razliku od skupljih modela, nema zaštitnu presvlaku, presvlaku protiv odsjaja, kao ni podršku za True Tone i tehnologiju Wide Color (P3).

U njega je ugrađen 64-bitni procesor A9 (umjesto A9X na drugim modelima). U Appleu to nisu naveli, no vjerojatno ima dva GB RAM-a kao i drugi modeli.

Stražnja kamera nudi osam megapiksela i otvor blende f/2.4, ali ne i bljeskalicu. Izostala je podrška za Live Photos i auto HDR. Prednja kamera opremljena je s 1,2 MP. 

Ovo je novi iPad Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Ima ugrađen Touch ID i podršku za 4G/LTE, uključujući i Apple SIM. Baterija bi trebala izdržati do deset sati na Wi-Fiju, do devet na mobilnom internetu. Opremljen je s dva zvučnika (za razliku od četiri na Pro modelima) i standardnim ulazom za slušalice. 

Novi iPad ne nudi podršku za digitalnu olovku Apple Pencil. Kako nema konektor Smart, ne podržava ni tipkovnicu Smart i sličnu računalnu periferiju. Operativni sustav je iOS 10.3. Podržava značajke za obavljanje više zadaća odjednom, kao što su Slide Over, Split Screen i Picture-in-Picture. Tu je i sustav za mobilno plaćanje Apple Pay. 

Bit će dostupan od petka, 24. ožujka, u više od 20 zemalja, među kojima su Australija, Hong Kong, Italija, Japan, Kanada, Kina, Francuska, Nizozemska, Njemačka, Sjedinjene Države, Španjolska, Švedska, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Tijekom travnja stiže u Dansku, Indiju, Meksiko, Norvešku, Rusiju i Tursku, a tijekom svibnja u Brazil, Tajvan i druge zemlje. 

Dolazi u srebrnom, zlatnom i sivom izdanju. Početna cijena je 329 američkih dolara za model s 32 GB i Wi-Fijem, odnosno 459 dolara za 32 GB, Wi-Fi i karticu SIM. Model sa 128 GB koštat će 429, odnosno 559 dolara. Nema modela s 256 GB.