DOBRO JE ZNATI

Pratite ove savjete i bit će vam ugodnije koristiti vaš iPhone

10.02.2017 u 13:23

Bionic
Reading

Nije dobro dugo zuriti u bilo koji zaslon, pa tako i onaj na pametnom telefonu ili tablet računalu. To znamo. No, znamo li kako olakšati posao očima kad su iPhone ili iPad u pitanju? Ne? Evo nekoliko trikova

Ne morate suvišno naprezati vid kako bi vidjeli što je na zaslonu vašeg iPhonea ili iPada. Ako imate izdanje iOS 9 Appleovog mobilnog operativnog sustava dovoljno je promijeniti nekoliko postavki.

1) Promijenite veličinu teksta

Slova su premala? Postoji nekoliko načina kako ih možete povećati. Prvo što vam je na raspolaganju je postavka Text Size, kojom možete povećati veličinu slova za zaslonu.

Kucnite po Settings, pa Display & Brightness i zatim Text Size te odredite koliko velika slova želite.

Želite li sve povećati, uključujući sličice za aplikacije i dugmad, otvorite postavku Display Zoom koju ćete naći tako što ćete kucnuti Settings, pa Display & Brightness. Za povećanje uključite prekidač.

Imajte na umu kako ćete tako manje toga moći vidjeti na zaslonu, kao i da ćete morati resetirati uređaj kako bi aktivirali promjenu.

2) Boldirajte tekst

Veličina je važna, ali možda je problem u tome što je tekst na zaslonu bljedunjav? Kucnite Settings, zatim Display & Brightness i uključite opciju Bold. Resetirajte uređaj. Sav tekst na zaslonu bi trebao izgledati kao da je masnije otisnut i tamniji.

3) Upotrijebite virtualno povećalo

Pomoću značajke Zoom (nije isto što i Display Zoom) možete gledati cijeli zaslon ili njegove dijelove kao kroz povećalo. Kucnite redom Settings, General, Accessibility i Zoom, pa uključite postavku Zoom.

Kucnite dva puta s tri prsta po zaslonu kako bi zumirali, povlačite povećalo gore ili dolje kako bi povećalo približili ili udaljili od teksta.

4) Učinite dugmad uočljivijima

Kucnite Settings, pa General i potom Accessibility. Uključite postavku Button Shapes. Kad to učinite dugmad i drugi elementi na zaslonu koje je moguće kucnuti bit će ili potcrtani ili uokvireni zasjenjenim četverokutom.

5) Promijenite postavke za noć

Svjetlo mobitela može biti prilično iritantno kad pokušavate zaspati. Zato postoji značajka Night Shift, koja svjetlo zaslona prebacuje u toplije boje koje manje ometaju spavanje.

Ako ju već koristite, moguće je kako je postavljena na automatsko uključivanje u deset sati navečer i isključivanje u sedam ujutro. To, naravno, možete promijeniti.

Kucnite Settings, Display & Brightness pa Night Shift i potom pod Schedules odaberite vrijeme uključivanja i isključivanja. Još bolje, možete ju namjestiti tako da se aktivira s izlaskom i zalaskom Sunca gdje god se nalazili.

Više: Mac World