PROJEKT X

Stiže nam prvo domaće razvojno mikroračunalo, evo o čemu se radi

06.12.2019 u 14:10

Bionic
Reading

Časopis Vidi ponudit će prvo hrvatsko multifunkcijsko razvojno mikroračunalo s procesorom ESP32 zaslonom i senzorima

Mikroračunalo Vidi X opremljeno je procesorom ESP32, senzorom temperature, modulima za Bluetooth i Wi-Fi, mikrofonom i zaslonom dijagonale 2,8 inča (7,1 centimetar). Uz njega će korisnici dobiti detaljnu shemu i konačni popis komponenti.

KUKU LELE

Pobrojali smo četiri načina na koja ćete garantirano uspjeti uništiti svoj laptop

Pogledaj galeriju

Riječ je, kažu u Vidiju, o platformi snažnijoj Arduina koja, za razliku od računala Raspberry Pi, ne treba operativni sustav. Slično kao i Arduino, na Vidi X će biti moguće spajati dodatne komponente i senzore, kao i koristiti već postojeće.

Za pokretanje je potreban izvor napajanja putem tri AA baterije ili preko USB kabela, a programirati ju se može na računalu s operativnim sustavima Windows, Linux ili Mac OS. Na njoj će biti moguće raditi u Pyhtonu, C, C++, JavaScriptu i drugim programskim jezicima.

U Vidiju će pripremiti repozitorij firmwarea, softvera i uputa koje će postaviti na korisničkom računu Vidilaba pri servisu GitHub.

VIDI Project X - Teaser Izvor: Društvene mreže / Autor: vidilab

Mikroračunalo je namijenjeno startupovima, hobistima, istraživačima, učenicima i studentima, koji ju mogu upotrijebiti kako bi upravljali drugim uređajima, razvijati vlastite projekte, koristili ju kao dio postojećih rješenja ili igrati retro igre poput originalnog Dooma ili Duke Nukema 3D.

'Vidi je postao prvi tehnološki časopis na svijetu koji će biti moguće kupiti s ovako moćnim razvojnim mikroračunalom, što Hrvatsku stavlja u vrh svjetske STEM edukacije i inicijative za tehnološki naprednim i poduzetnim društvom', rekao je Tomislav Kotnik, glavni urednik i osnivač časopisa Vidi.

Početni paket Vidi projekta X bit će moguće prednaručiti od 15. prosinca.

Više: Vidi X