PROJEKT ARA

Stiže mobitel koji ćemo sami slagati, a izgleda odlično

05.04.2014 u 09:46

Bionic
Reading

Nakon prodaje Motorola Mobility odjela kineskoj kompaniji Lenovo, Google je nastavio razvijati njihov 'Project Ara', modularni pametni telefon budućnosti. Tim koji stoji iza razvoja je nedavno objavio novi video u kojem se saznaje više detalja o prilagodbi i modularnoj funkcionalnosti uređaja

Podsjetimo, riječ je o projektu koji je 'vidljivo' začet nakon viralnog videa o konceptu Phonebloks, dizajnera Davea Hakkensa. U priču se tada uključila Googleova Motorola, a koja je navela da su na sličnom konceptu radili već godinu dana te pozvali na suradnju.


Posrijedi je pametni telefon potpuno prilagodljiv od strane korisnika - i to u hardverskom smislu. Ara je zapravo središnji dio uređaja, njegova jezgra/osnova u koju se mogu umetnuti različiti elementi koji čine pametne telefone današnjice, čipovi, memorija, kamerice i sl.

Google je u novom videu kojeg je napravio autor Phonebloksa otkrio kako elementi trenutnog prototipa koriste elektro-permanentne magnete kako bi se učvrstile komponente u osnovno kućište za module. U pitanju je magnet koji sadrži i elektromagnet i permanentni magnet iz dva materijala. Magnetsko polje elektromagneta je u stanju promijeniti magnetizaciju permanentnog magneta, čime se moduli drže 'sigurno u kućištu', a istovremeno su 'jednostavno odvojivi':


Video prikazuje čak i pojedinačne blokove/module komponenti, iako su sada u pitanju i dalje tek 3D isprintani 'lažnjaci' koji služe za demonstraciju što će korisnici jednog dana moći prilagoditi svojim potrebama. Naravno, 'Projekt Ara' je još uvijek daleko od svoje komercijalne namjene - no stvari itekako idu prema tom cilju.