SEZONA JE

Stigla je zima, a s njom i uobičajene prijevare na Facebooku, oprez!

05.12.2016 u 08:25

Bionic
Reading

Iako golema količina internetskih prijevara stiže preko e-pošte, u posljednje vrijeme sve su učestalije one koje se šire društvenim mrežama. Cyberkriminalci idu tamo gdje ima najviše korisnika. U nastavku slijedi nekoliko prijevara koje se očekuju na Facebooku ove zime - zaštitite se!

Jedna od sve popularnijih prevarantskih shema je tzv. 'Secret Sister', koja parodira 'Secret Santa' običaj u kojem se nasumično odabranim osobama daju božićni pokloni. Secret Sister prevarantski krug obećava da slanje 10 dolara za poklon može vratiti između šest i 36 dolara. Kako da ne!

Post koji se dijeli najpopularnijom društvenom mrežom na svijetu izmijenjen je jezikom tu i tamo - no shema je ista. 'Žene svih uzrasta' mogu dati deset ili više dolara za doniranje poklona, a nakon čega mogu očekivati višestruko veće vrijednosti kao poklon natrag u sklopu 'Secret Sister predblagdanske razmjene poklona'. Zvuči nelogično? Jest. Na ovakve stvari ni u kojem obliku ne treba nasjedati. Tih 10 dolara koje naivci pošalju više nikad neće vidjeti, a dok piramidalne sheme nisu neka novost, one itekako evoluiraju s vremenom.

Facebook je navodno svjestan širenja ovog spama, ali su šanse da će ga korisnici ipak vidjeti velike. Stoga svaki takav post koji korisnici vide trebaju prijaviti društvenoj mreži - i što je bitnije - nikom ne slati novac na ovaj način.


Druga kategorija napada nešto više spada u sferu cyberkriminala. Veliki broj korisnika Facebooka bez zadrške će otvoriti poveznice i privitke koje članovi obitelji i bliski prijatelji pošalju preko Messengera. Što bi moglo poći po zlu? Upravo je u proteklih par tjedana Facebookom počela kružiti poruka koja šalje 'slikovnu datoteku' u formatu SVG, a koja nije vidljiva izravno na mreži, već je treba preuzeti i...kliknuti na nju.

Korisnici na taj način obično uhvate kakav lakši maliciozni kod - ako su sretnici. Ako nisu, u pitanju je ransomware za kojeg još uvijek nema rješenja. Do zaraze pak ipak treba doći složenijim putem, a korisnik mora napraviti niz loših poteza zaredom kako bi se zarazio. Otvaranje spomenute datoteke obično traži instalaciju sumnjivog dodatka za internetski preglednik Chrome kako bi se pregledao sadržaj. Taj dodatak nastavlja potiho raditi u pozadini preglednika i prikuplja korisničke podatke poput lozinki, brojeva bankovnih kartica i svega ostalog. Štoviše, može prikazati i lažne stranice za servise PayPal, Amazon i druge te na taj način kriminalcima osigurati solidan izvor zarade.

Facebook je navodno zakrpao ovaj lakši maliciozni kod, no problem s Locky ransomwareom još uvijek kola društvenom mrežom. Kao i u dosadašnjim tekstovima - uputa za izbjegavanje je jednostavna: ne smije se otvarati i preuzimati bizarne datoteke koje se ne prikazuju izravno u Messengeru. Prema nekim izvješćima, slična stvar se pojavila i na mreži LinkedIn. U svakom slučaju - uvijek valja pitati osobe što su točno poslale - a ako kažu da je stvar bila automatizirana, nikako ne otvarajte datoteke.

Pored ranije spomenutih prijevara i opasnosti na mrežama, pojavila se još jedna - 'Blessing Loom'. Korisnici dobiju pozivnicu na neku messenger aplikaciju (obično Facebook Messenger, ali i WhatsApp). Prikaže im se jednostavna grafika s jednim imenom u središtu te nizu drugih imena koji okružuju to ime te se dalje granaju na sve više i više imena. Opet je u pitanju prijevara u sklopu koje se za mjesto na tom grafičkom prikazu treba dati novac.

I jasno, opet je posrijedi shema u kojoj se za dani novac obećava višestruki povrat - ovisno o broju ljudi koje se dovuče u taj lanac. Neke stvari se nikad ne mijenjaju, neovisno o kanalu kojim idu. Ovakvi lanci su se nekad rasplamsavali običnom poštom - kuvertama sa raznoraznim sadržajem. Danas su se tek preselili na društvene mreže, mjesto gdje boravi debelo više od milijardu ljudi.