NESVAKIDAŠNJA DIJETA

Steve Jobs imao je poprilično neuobičajen režim prehrane, pogledajte kako je 'poticao euforiju'

03.08.2019 u 11:24

Bionic
Reading

Suosnivač Applea bio je po mnogo čemu živopisna osoba. Tako je, između ostalog, imao i neuobičajen režim prehrane. Zavirite u njegov nesvakidašnji jelovnik

Kako je navedeno u njegovoj službenoj biografiji Steve Jobs Waltera Isaacsona, još je kao dječak otkrio kako može potaknuti euforiju ako gladuje tijekom duljih razdoblja.

Veći dio života bio je vegetarijanac, ponekad i vegan. Obroci koje je jeo uvijek su bili mali i jednostavni. Uz to, bio je prilično izbirljiv. Ako bi mu poslužili nešto što mu se ne bi svidjelo, znao bi biti vrlo okrutan prema konobarima, kuharima, pa i voditeljima restorana.

steve Jobs

'Mrzio je Billa Gatesa i Japance, i nije birao sredstva da dođe do cilja'. Ovo su najčešće zablude o legendarnom Steveu Jobsu

Pogledaj galeriju

Što je Jobs volio jesti?

Dok je bio na prvoj godini u Reed Collegeu otkrio je knjigu Diet for a Small Planet autorice Frances Moore Lappé, koja ga je potakla da se praktično zauvijek odrekne mesa.

No, ne samo što je prigrlio vegetarijanstvo već je postao sklon čišćenju i postu te bi tjednima jeo samo jednu ili dvije namirnice, primjerice jabuke ili mrkve. Također bi konzumirao datulje i bademe, kao i poveće količine žitnih pahuljica tvrtke Roman Meal. Kupio je i sokovnik Champion kako bi mogao raditi sokove i salate od mrkve.

Jobs je kasnije naletio na knjigu Mucusless Diet Healing System Arnolda Ehreta, nakon koje je uveo još restriktivniju dijetu. Odrekao se kruha, žitarica i mlijeka. Zanimljivo, Ehret je preminuo u istoj dobi kao i Jobs, kad mu je bilo 56 godina.

  • +6
Steve Jobs predstavlja iPhone na MacWorldu 2007. Izvor: Screenshot / Autor: superapple4ever

Jobs bi postio po dva dana, ponekad i po čitav tjedan. Kad bi ponovno počeo jesti na meniju su bili voda i jednostavno lisnato povrće.

Povremeno bi se dolazio prežderavati u komunu All One Farm, gdje bi provodio vikende u vegetarijanskim gozbama s kuminom, korijanderom i kurkumom.

Jobsova dugogodišnja životna partnerica Chrisann Brennan također je bila vegetarijanka, ali njihova kći Lisa nije. Zajedno bi kupovale namirnice kao što su celer, kvinoja i rogačem prekrivene orašaste plodove. Ipak, ponekad bi se počastile i pečenom piletinom, koju bi pojele u automobilu. Jobs je bio puno stroži - Lisa se prisjetila kako je jednog dana ispljunuo juhu nakon što je otkrio kako sadrži maslac.

Umjesto operacije - veganska prehrana

Kad je 1991. godine oženio veganku Laurene Powell, njihova je svadbena torta bila veganska, bez jaja ili mlijeka. Više je gostiju smatralo kako je nejestiva.

Bračni je par dijelio ljubav prema prirodnoj hrani. Powell je radila dio radnog vremena za Odwallu, tvrtku koja je proizvodila sokove. Kasnije je pokrenula vlastitu tvrtku Terravera, koja je proizvodila i isporučivala organske obroke u trgovine na sjeveru Kalifornije.

Jobs je i kao odrastao čovjek nastavio sa sličnim režimom prehrane: iste namirnice tjednima, čišćenja i postovi.

Tijekom rutinskog pregleda bubrega 2003. godine otkriveno je kako ima rijetki oblik raka gušterače. Umjesto operacije - koju su zagovarali liječnici, sretni što su rak dijagnosticirali u ranoj fazi - Jobs se okrenuo striktno veganskoj prehrani, tijekom koje je konzumirao ogromne količine voćnih sokova i mrkve.

mladi i genijalni

Pogledajte koliko su godina imali osnivači najvećih internetskih kompanija kad su pokretali svoje poslove

Pogledaj galeriju

Pet godina kasnije bio je podvrgnut operaciji kako bi bio uklonjen dio njegove gušterače. Powell je u Jobsovu prehranu počela uvoditi ribu i druge bjelančevine. Ali, bio je lošeg zdravlja i izgubio je puno kila. Ipak, od svog osobnog kuhara i dalje je tražio salatu od mrkve, juhu od limunske trave ili tjesteninu s bosiljkom.

U veljači 2010. došao je u New York kako bi se susreo s 50 direktora New York Timesa. Jeo je u azijskom restoranu Pranna (danas zatvorenom), gdje je naručio smoothie od manfa i običnu vegansku tjesteninu. Ni jedno, niti drugo nisu bili na jelovniku.

Tijekom veljače 2011. Jobs je sudjelovao u organizaciji večere za američkog predsjednika Baracka Obamu u Silicijskoj dolini. Prigovorio je na jelovnik zbog škampa, bakalara i salate od leće, nazvavši ih 'preotmjenim'. Nije mu se svidio ni desert - kremasta pita sa čokoladnim tartufima - ali presudilo je to što Obama voli kremaste pite.

Nakon srpnja 2011. Jobs gotovo uopće više nije mogao jesti čtvrstu hranu. Rak se proširio po kostima i drugim dijelovima tijela. Umro je 5. listopada te godine okružen članovima obitelji, piše Business Insider.