PADAJU KRITIKE

Steve Ballmer nije sretan s novim Microsoftom

15.02.2016 u 07:25

Bionic
Reading

Kao najveći pojedinac dioničar, bivši direktor Microsofta Steve Ballmer glasan je kritičar kad je zarada od mobilnog poslovanja u pitanju, a nije mu mrsko ni pripisati si zasluge za uspjehe

Prije nekoliko tjedana Steve Ballmer izjavio je kako univerzalna platforma Windows neće smanjiti aplikacijski jaz te kako je pravi put za diva iz Redmonda omogućavanje da se aplikacije za Android mogu koristiti i na Windows Mobileu. No projekt Astoria, koji bi to trebao realizirati, stavljen je na led.

Sad se ponovno oglasio, ne bi li još jače pritisnuo sadašnjeg šefa Microsofta Satyju Nadellu kako bi tvrtka dobila jasniji smjer kretanja za mobilno poslovanje.

'Strategija 'Prvo mobilno, prvo cloud' nema smisla ako nema strategije vezane uz mobilne uređaje. Kupnjom Nokije usmjerio sam Microsoft, što su odbor i tvrtka prihvatili. Satya je to promijenio. Treba mu jasan put naprijed, no vjerujem kako će ga naći', rekao je Ballmer Business Insideru.

Upravo pod Ballmerovim dugogodišnjim vodstvom Microsoft je došao u poziciju u kojoj tavori na marginama cvjetajućeg biznisa pametnih telefona.

Čini se kako je uvjeren da bi kupovina Nokijinog odjela mobitela to promijenila, iako nije jasno na što konkretno misli kad kaže da je Nadella to promijenio. Moguće je kako je riječ o prošlogodišnjem preslagivanju tijkom kojeg se kompanija udaljila od mobilnih uređaja kako bi smanjila gubitke.

Izgleda kako Ballmer i privatno pritišće svog nasljednika na kormilu Microsofta. Rekao je kako se s njime sastaje četiri do pet puta godišnje, bilo zbog pretresanja ideja ili kao dioničar.

Nije mu mrsko ni pripisati si zasluge za uspješne poteze, poput prijelaza na Office 365 i Azure te Surface, HoloLens i Xbox.

Osim o Microsoftu, Ballmer je pričao i o svom drugom velikom ulaganju, onome u Twitter. Vjeruje u moć Twitterove sveprisutnosti i sposobnost direktora Jacka Dorseya da poboljša osnovni proizvod.

Više:Neowin