radijacija

Starlink zračenjem ugrožava astronomska istraživanja

21.07.2023 u 08:52

Bionic
Reading

Još otkako su u svemir krenuli konvoji tisuća Starlink satelita kojima SpaceX nastoji premrežiti nebo zbog unapređenja komunikacija na Zemlji često se mogu čuti prigovori na račun svojevrsnog 'zagađenja' svemira. Sada se pokazalo da ti prigovori nisu bili bez vraga

Dok gazda SpaceX Elon Musk vodi bizarne marketinške ratove protiv Marka Zuckerberga, istraživanje objavljeno u časopisu Astronomy & Astrophysics pokazalo je da njegovi sateliti koji u grozdovima kruže Zemljinom orbitom zagađuju valne dužine koje bi trebale biti zaštićene za potrebe radioastronomije.

Naime, tvrde autori studije, elektronika na Muskovim satelitima 'ispušta' radio valove niske frekvencije mimo kanala koji su im dodijeljeni, i to tako da onemogućavaju astronome u njihovom dragocjenom poslu istraživanja svemira.

"Ranija ispitivanja tamnog i tihog neba teoretizirala su o mogućnosti postojanja ove radijacije, no sada se potvrdilo da je mjerica', napisao je u objavi povodom istraživanja Federico Di Vruno s britanskog SKA Observatory i Međunarodne astronomske organizacije.

Kako je nebo sve zakrčenije, zabrinutost zbog učinka na istraživanja svemira sve je veća. Procjenjuje se da SpaceX već ima 4365 malih 'internetskih' satelita u orbiti, a planiraju ih još tisuće kako bi sasvim premrežili Zemljinu okolicu. I nisu jedini. OneWeb ih je već lansirao više od 600, a Amazon svoju seriju od nekoliko tisuća satelita pokreće sljedeće godine.

Ranije je već bilo prigovora na račun SpaceX-a zbog svjetlosnog zagađenja, i u Muskovoj kompaniji poslušali su i proizveli nove satelite s prigušenijim svjetlom. No, vidljive valne dužine samo su jedan dio astronomije koja svemir proučava sa Zemlje. Puno veći je segment radioastronomije i tu bi se mogao pojaviti pravi problem.

Komunikacijski sateliti, bar u Europi, koriste frekvencije između 10,7 i 12,7 gigaherca. No znanstvenici smatraju da sateliti paralelno isporučuju neplanirane radio valove izvan tog raspona. Sada je to i dokazano korištenjem europske mreže LOw Frequency ARray (LOFAR) koja se sastoji od 20 tisuća antena na 52 lokacije. Njima su proučavali 68 Starlinkovih satelita, i na njima otkrili elektromagnetsko 'curenje'.

'Uz pomoć LOFAR-a utvrdili smo zračenje između 110 i 188 s 47 od 68 satelita koje smo promatrali. Ovaj raspon uključuje i raspon od 150,05 do 153 MHz koji je dodijeljen radioastronomiji od strane Međunarodne telekomunikacijske organizacije, objavio je astronom Cees Bassa s ASTRON-a, nizozemskog instituta za radioastronomiju.

Čini se da je to zračenje nenamjerno, i dolazi od elektronike ugrađene na Muskovim satelitima. Osim toga, time se - ironično - ne krše nikakva pravila. Naime, Međunarodna elektrotehnička komisija nameće stroga ograničenja na elektronske uređaje kako bi nadzirala ovakve elektromagnetske smetnje, ali ta pravila u svemiru - ne vrijede.

Također, negativni učinak na radioastronomska istraživanja danas je relativno mali, ali to ne znači da će tako uvijek biti. Što više bude satelita nad našim glavama koji će emitirati ovakve nenamjerne signale, to će biti više smetnji.

S druge strane, već postoji rješenje. Istraživači su kontaktirali SpaceX koji već radi na smanjenju ili uklanjanju ovog nenamjernog 'curenja'. Uostalom, bez obzira na količinu strojeva koji veće lete orbitom, može se reći da smo tek na početku razvoja te tehnologije. Srećom, problem je uočen relativno rano, pa bi na budućim uređajima ova greška trebala biti ispravljena i usklađena s regulativom. Također, nadležne međunarodne organizacije rade na 'krpanju' neočekivanih propusta u pravilima ponašanja.