PULLEDOVER

Snima i dijeli na mrežama: Srednjoškolac razvio aplikaciju za Android koja se neće svidjeti policiji

11.08.2020 u 11:04

Bionic
Reading

Sedamnaestogodišnji srednjoškolac iz New Jerseyja razvio je aplikaciju za Android koja korisniku omogućava da snima interakciju s policijom i nakon toga obavijesti bliske osobe ili cijelu stvar objavi na društvenim mrežama

Apple je 2018. izbacio niz kratica za Siri, a jedan korisnik Reddita jednu je posebno dizajnirao za snimanje interakcije s policijom i slanje snimke izabranom kontaktu.

Kratica pod imenom Police postala je posebno popularna među ljudima koji su sudjelovali u prosvjedima protiv policijskog nasilja, zlouporabe moći i sustavnog rasizma. Zadatak iznošenja neregularnosti i nepravde na svjetlo zadao si je i sedamnaestogodišnji učenik iz New Jerseyja koji je za Android napravio aplikaciju koja automatski snima interakciju s policijom te koji istu može podijeliti s kontaktima ili objaviti na društvenim mrežama.

Aaditya Agrawal je na aplikaciji PulledOver radio već dugo vremena, no tijekom nekoliko prošlih mjeseci odlučio je zbog prosvjeda protiv nasilja uložiti dodatni trud. 'Gledate o tome u vijestima, no kad se to dogodi vašim bliskim prijateljima onda shvatite o kakvoj se teškoj situaciji radi' komentirao je Argwal u razgovoru za Business Insider.

Za skidanje aplikacije samo treba otići na Play Store - ne treba se niti registrirati niti raditi profil - samo mu treba dozvoliti pristup kontaktima.

'Ako vas zaustave', objašnjava Agrawal, 'samo pokrenete aplikaciju koja će uključiti kameru vašeg smartfona. Pokrenite snimanje i nakon što završite, vratite se u PulledOver aplikaciju i podijelite sadržaj s bliskom osobom ili društvenim mrežama.'

Snimke je također moguće dijeliti sa ostalim korisnicima aplikacije.

'Radi se skoro o nekoj vrsti društvene mreže', kaže mladi tvorac te također naglašava da se aplikacija može koristiti za promociju dobre volje policajaca koji rade svoj posao i zbilja pomažu ljudima.

'Ako podijelite postupke dobrih policajaca, možda će oni inspirirati druge da budu bolji' komentirao je Argwal. 'Također želim dati svima do znanja da mi nije cilj zaraditi - ovo je alat napravljen da ljudima pomogne u vrlo teškim trenucima' zaključio je mladi autor.