LINKUJ KAO ŠTO GOVORIŠ

Srbi nude ćiriličnu domenu .srb

27.01.2012 u 11:29

Bionic
Reading

Nova vršna nacionalna domena tijekom prva tri mjeseca dostupna je samo korisnicima latinične domene .rs, koja i dalje ostaje u upotrebi

Srbija je tako, nakon Rusije, postala druga zemlja koja koristi ćiriličnu domenu. Nakon nje odobrenje je dobila Ukrajina, a očekuje se da će ga uskoro dobiti i Bugarska.

Naši istočni susjedi postali su time dijelom svjetske zajednice zemalja koje koriste domene IDN (Internationalized Domain Name), a koje koriste druga pisma osim latinice. Među njima su, primjerice, Kina, Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati...

Nova je domena zasad dostupna samo sadašnjim korisnicima domene .rs i može je se registrirati za jedan srpski dinar (oko sedam lipa). Nakon tri mjeseca bit će na raspolaganju i ostale slobodne domene s nastavkom .srb.

Domenu .rs možete registrirati ako ste državljanin Srbije ili pravna osoba sa sjedištem u toj zemlji, odnosno ako možete kao administrativni kontakt navesti fizičku osobu s prebivalištem ili pravnu osobu sa sjedištem u Srbiji.