PRVI PUT IKAD

SpaceX uspješno ulovio dio rakete koji je na Zemlju pao iz svemira

26.06.2019 u 10:41

Bionic
Reading

Nakon više bezuspješnih pokušaja u tvrtci SpaceX napokon su uspjeli šefu uštedjeti šest milijuna američkih dolara. Sad provjeravaju mogu li uhvaćeni dio rakete ponovno poslati u svemir

Po lansiranju rakete Falcon Heavy u tvrtci SpaceX uspjeli su prvi put uloviti dio nosa te letjelice u mrežu nakon što se u svemiru odvojio od ostatka i počeo se padobranom spuštati na Zemlju. Poveća mreža bila je postavljena na brod.

To im je pošlo za rukom nakon godine i pol bezuspješnih pokušaja. Uhvaćena komponenta možda će biti ponovno upotrijebljena za idući let.

Nos rakete štiti teret (primjerice, satelite) prilikom polijetanja i tijekom puta u svemir. Kad raketa dosegne određenu udaljenost od površine Zemlje nos se razdvaja na polovice kako bi teret mogao biti postavljen, a obje polovice nosa padaju nazad na Zemlju.

Dosad bi u pravilu te komponente bile nepovratno izgubljene, ali je šef tvrtke SpaceX Elon Musk htio otkriti način kako ih sačuvati za ponovno korištenje i time uštedjeti šest milijuna američkih dolara. Stoga je svojim inženjerima zadao zadatak: kako uhvatiti obje polovice nosa prije no što završe u oceanu.

ASTRONOMIJA

Turistički vodič kroz Sunčev sustav: Venera

Pogledaj galeriju

Rješenje su našli u ogromnoj mreži, koju su postavili na brod nazvan Ms. Tree. U svaku polovicu nosa postavili su sustav za navođenje, kao i male potisnike te posebnu vrstu padobrana kako bi omogućili kontrolirani pad.

Svoj su izum testirali tijekom letova od početka prošle godine i u manjim simulacijama. Sve dosad u tome nisu bili uspješni.

SpaceX Falcon Heavy Payload Fairing Half Captured at Sea Izvor: Društvene mreže / Autor: VideoFromSpace

Zasad su uspjeli uhvatiti jednu polovicu, dok je druga promašila mrežu, ali ne za puno. Sad slijedi provjera može li nos rakete ponovno u svemir. Kako bar jedna polovica nije završila u slanoj vodi, hardver bi u njoj trebalo biti lakše zamijeniti, piše Verge.