SONY NATURE

Sonyjeva serija fotografija iz divljine otkriva ugrožene vrste životinja

05.05.2017 u 12:33

Bionic
Reading

Ovog proljeća, europski fotografi divljine imali su priliku zabilježiti prizore ugroženih životinja u njihovom prirodnom okruženju

To su postigli koristeći fotoaparat Sony RX10 III i njegov tihi okidača. Sony tvrdi kako je RX10 zbilja idealan fotoaparat za snimanje životinja u divljini.

Kolekcija fotografija 'Rijetka' prikazuje pet od 101 najugroženije vrste na svijetu. Jedna od njih je europski bizon, najveći biljojed na svijetu, kojih prema procjenama postoji još samo 3.200 i koji je tek u protekla dva desetljeća spašen od izumiranja. Tu su i atlantska njorka, čija populacija ubrzano opada i koja je svrstana u 'ranjivu kategoriju' 2015. godine, kao i mala droplja, ptičica koja izgleda kao da nosi smoking, a čiji je broj opao za 30 do 49 posto u prethodnih 30 godina.

Sam Hobson, koji je osvojio titulu Fotografa divljine godine snimio je i slike gorske kune (Wolverine), koji nije samo lik s velikog ekrana, već i rijetko viđena životinjska vrsta koje ima samo 2.260 primjeraka u Europi. Iako je označena kao 'najmanje zabrinjavajuća' skupina na Crvenoj listi Međunarodne unije za zaštitu prirode (International Union for Conservation of Nature), populacija ove vrste bilježi značajan pad u Europi u proteklih deset godina.

Autori fotografija su Sam Hobson iz Ujedinjenog Kraljevstva, finalist natjecanja Fotograf divljine 2014. i 2016. godine, Lassi Rautiainen, nagrađivani fotograf divljine iz Finske, Javier Alonso Huerta, fotograf prirode iz Španjolske, Pavel Kaplun, kreativni autor rusko-njemačkog porijekla, kao i Markus P. Stähli, švedski fotograf divljine.

Ova serija fotografija predstavlja dio napora tvrtke Sony u podržavanju zaštite divlje prirode te podizanja svijesti o životinjama koje izumiru. Tvrtka je pronašla partnera u Europskoj asocijaciji za zaštitu prirode (European Outdoor Conservation Association – EOCA), koja financira grassroot projekte za konzervaciju širom svijeta.

'Jako nam je drago što možemo prikazati seriju prelijepih fotografija rijetkih životinja, stvorenja koja se mogu naći upravo u divljim predjelima Europe. Pritom, ove nevjerojatne životinje nisu bile uznemiravane tijekom fotografiranja, zahvaljujući fotoaparatu Sony RX10 III, s proširenim super-telefoto zum objektivom od 600mm i mogućnošću za tiho snimanje', ističe Yann Salmon Legagneur, čelnik Odjeljenja za marketing proizvoda za digitalno snimanje tvrtke Sony Europe.

'Snimanjem ovih fotografija, možemo podijeliti slike ovih čudesnih životinja u njihovom prirodnom staništu s onima koji ih možda nikad neće vidjeti. U proteklih deset godina, EOCA je prikupila više od dva milijuna eura iz industrije posvećene aktivnostima u prirodi i cjelokupnu sumu uložila u projekte koji se bave zaštitom ugroženih vrsta i staništa u 41 zemlji. Rad s tvrtkom Sony nam omogućava da skrenemo pažnju javnosti na ovaj važan rad u području očuvanja prirode', navodi Catherine Savidge, generalna menadžerica Europske asocijacije za zaštitu prirode.

  • +19
Sony Nature