IDEMO NA SELO

Ovaj čovjek toliko je zavolio farmersku igru Stardew Valley da se odselio na selo

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 02.05.2017 07:41
  • Objavljeno 02.05.2017 u 07:41
Stardew Valley

Stardew Valley

Izvor: Screenshot / Autor: Eric Barone

Obožavatelj videoigara kojeg je svakodnevni život sve više i više bacao u depresiju dobio je inspiraciju u prošlogodišnjem megahitu i odlučio ostvariti svoje snove - napustivši grad i kupivši pravu pravcatu farmu

Čisto da budemo jasni od početka - Stardew Valley je naslov nezavisnog autora u kojem igrači nasljeđuju staru farmu i odluče joj vratiti prijašnju slavu. Gejmer pod imenom Samuel imao je sličnu ideju. Podudarnost njegove priče s pričom Stardew Valleyja skoro je jeziva: kao i glavnom liku u igri, njegova inspiracija za odlazak u 'jednostavniji život' je sjećanje na djeda koji je živio cijeli život na farmi.

Stardew Valley

Stardew Valley

Izvor: Screenshot / Autor: Eric Barone

Nakon trideset i tri godine proživljene u Illinoisu Samuel je u jednom trenu odlučio napustiti svoj ured i posao, odseliti se iz svog malog stana i uputiti se na malu farmu koju je, kao i onu u videoigri, uhvatio zub vremena. Ovaj čin odlaska iz urbanog u ruralni život nešto je što je Samuel želio učiniti cijeli život, samo nije imao petlju. Većinu vremena kad nije bio na poslu igrao je videoigre poput EvE Onlinea ili novoga Mass Effecta, a naslov koji mu se prilično podvukao pod kožu je Chucklefishev mišung RPG-a i simulacije farme, u koji je, priznaje, investirao oko 140 sati.

Stardew Valley - foršpan

Stardew Valley? Ne... Samuelov novi dom

Stardew Valley? Ne... Samuelov novi dom

Izvor: PC Gamer / Autor: Samuel/PC Gamer

Odlazak na farmu koju trenutno renovira praktički je preslika videoigre u pravi život. Samuelov prijatelj koji ga je prije nekoliko tjedana posjetio i odlučio mu malo pomoći pri čišćenju i renovaciji zaključio je da je on sve to pretvorio u neku vrstu ekstremnog cosplayja. Samuel je, tvrdi, prihvatio ovaj komentar s osmijehom, naglasivši kako se živeći na selu osjeća ispunjenijim nego u gradu.

Dva mala bernardinca koje je kupio da mu čuvaju farmu

Dva mala bernardinca koje je kupio da mu čuvaju farmu

Izvor: PC Gamer / Autor: Samuel/PC Gamer

Samuel trenutno radi na obnovi zemljišta i nabavci životinja koje planira uzgajati. Već ima plan za dva purana koje će zvati Božić i Thanksgiving, desetak kokoši, kozu i zečeve. Prijatelji mu kažu da je poludio, no on jednostavno ostaje vjeran ideji i snu koji sanja još od malih nogu, kad je dane provodio na djedovoj farmi. Njegov posvećeni pristup koji, istina, sliči onome iz videoigre možda je neka vrsta projekcije - sna o romantiziranom svijetu farmi i međuljudskih odnosa koje je uspostavio igrajući prekrasnu igru Erica Baronea. Međutim uvjereni smo da podudarnost njegova života i života lika u igri samo znači da je on za ostvarenje svojih snova zapravo trebao samo mali poticaj koji mu je Stardew Valley, u konačnici, dao.

Stardew Valley? Ne... Samuelov novi dom

Stardew Valley? Ne... Samuelov novi dom

Izvor: PC Gamer / Autor: Samuel/PC Gamer

Cijelu priču o odlasku na farmu inspiriranim videoigrom možete pronaći na PC Gameru. Ako vas zanima što je to Stardew Valley, dobar početna točka je naša prije nekoliko mjeseci objavljena recenzija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!