POVUKLI RUČNU

Snima sve što radite: Kontroverzna Microsoftova značajka pod istragom

19.06.2024 u 13:33

Bionic
Reading

AI Recall je potencijalno problematičan jer pruža priliku kojom se mogu okoristiti kibernetički kriminalci, zbog čega je pod istragom regulatornih tijela

Microsoft neće objaviti svoju kontroverznu značajku AI Recall s ostalim softverskim nadogradnjama sljedeći tjedan.

Značajka koja svakih nekoliko sekundi snima zaslone korisničkih prijenosnih računala pod istragom je regulatornih tijela zbog sigurnosnih razloga.

Recall neće biti široko dostupan od 18. lipnja na osobnim računalima koja imaju Copilot+, kako je prvotno bilo planirano. Umjesto toga, bit će dostupan zajednici za testiranje Windows Insider Program u nadolazećim tjednima.

Odluku su u Microsoftu obrazložili potrebom za pružanjem 'pouzdanog, sigurnog i robusnog iskustva za sve korisnike te traženjem dodatnih povratnih informacija'.

Značajka AI Recall je potencijalno problematična jer pruža priliku kojom se mogu okoristiti kibernetički kriminalci. Osmišljena je da bi pomogla pri lakšem pronalaženju i pamćenju stvari koje ste vidjeli korištenjem prirodnog jezika.

Recimo, ako ste kupovali online i uočili lijepu crvenu lampu, danima kasnije mogli biste unijeti upit 'crvena lampa' u Recall. Dobili biste snimke zaslona u vremenu u kojem ste gledali crvenu svjetiljku, a značajka bi povezala upit i s web stranicama na kojima ste bili.

Također bi pretraživala slike, dokumente, prezentacije i datoteke te izvukla sve relevantno s vašeg prijenosnog računala. Mogla bi vam i predložiti što biste iduće mogli poduzeti vezano uz pretraživanje.

Haker koji bi dobio pristup tako prikupljenim podacima mogao bi pregledati snimke zaslona kako bi bolje razumio vaše ponašanje te potom iskoristio to za napad.

Nakon što su se pojavila upozorenja o mogućoj zlorabi, Microsoft je dodao dodatne sigurnosne mjere. Jedna od njih je alat za dešifriranje koji otključava pristup snimkama zaslona samo uz potvrdu korisničkog identiteta, piše Sky News.