I DANAS U OBLAKU

Snažno zračenje i aurore preplavili Zemlju

25.01.2012 u 10:27

Bionic
Reading

Snažno solarno zračenje, uzrokovano nedavnom Sunčevom olujom, obujmilo je Zemlju, a stručnjaci predviđaju da će ono potrajati i tijekom srijede

Sunce je u nedjelju izbacilo veliki oblak nabijenih čestica, odnosno plazme, koji je jučer stigao do našeg planeta. No znanstvenici tvrde da Zemljini štitovi još uvijek odolijevaju, tako da najvjerojatnije neće biti kvarova u sustavima opskrbe električnom energijom.

Centar za predviđanje svemirskog vremena u Boulderu u Coloradu javlja da je oluja izazvala najviše razine zračenja u Zemljinoj blizini koje su zabilježene od listopada 2003. godine do danas. Na ljestvici snage koja broji od jedan do pet, ono je doseglo razinu tri. Tolike količine zračenja registriraju se 10-ak puta u svakom 11-godišnjem Sunčevom ciklusu, a mogle bi uzrokovati štete na nekim od satelita. Stručnjaci strahuju i za zdravlje astronauta na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Geofizičar Yuri Shprits sa Sveučilišta u Kaliforniji u Los Angelesu kaže da ljudi nisu svjesni koliko danas naše komunikacije i navigacija ovise o satelitima.

'Trebali bismo biti svjesniji aktivnosti geomagnetskih oluja', rekao je Shprits i dodao: 'Uskoro ćemo imati prilike vidjeti još njih.'

Sunce se u posljednje vrijeme postupno budi iz stanja mirovanja, a maksimum njegovih aktivnosti očekuje se u 2013. godini.

Udar oblaka plazme u Zemlju ne izaziva uvijek velike poremećaje u njezinoj magnetosferi. Njegov utjecaj ovisi o više čimbenika, među kojima posebno o smjeru magnetskog polja oluje. Ako je on suprotan Zemljinom, efekt je snažniji.

Pojačane aktivnosti Sunca u mnogim su sjevernim i južnim krajevima Zemlje posljednjih dana izazvale prekrasne igre polarne svjetlosti - aurore borealis i australis. Neki stručnjaci misle da bi se ona narednih dana u Europi možda mogla vidjeti i u južnijim krajevima, možda čak i u Londonu, a na jugu u Australiji.