JEDINSTVEN I AMBICIOZAN PROJEKT

Snažan uzlet inovacija zbog nove mreže Pan-European Network

01.10.2016 u 09:05

Bionic
Reading

U Europi postoji 200-tinjak telekomunikacijskih operatera. Namjeravajući ostati korak ispred ostatka industrije Deutsche Telekom, koji je inače prisutan u 13 europskih zemalja, stvara jedinstvenu paneuropsku mrežu u ambicioznom pokušaju da ponudi još više inovacija korisnicima širom Europe

U prošlosti su rezultat tehnološke raznovrsnosti u Europi bile brojne različitih telekomunikacijske tvrtke koje se natječu za razmjerno mali broj korisnika. S vremenom je razvijen gotovo isti broj zasebnih telekomunikacijskih platformi koliko je i država u samoj Europi. Takva je tehnološka struktura „Staroga kontinenta“ posljedica povijesnih ograničenja, zakonskih okvira i zaštitničkih nacionalnih interesa koji su onemogućili napredak kakav ostvaruju SAD ili Azija. Tako samo nekoliko pružatelja usluga poslužuju oko 300 milijuna ljudi u SAD-u, a u Kini se također broj poslužitelja odnosi na brojku koja doseže i do 1,5 milijarda korisnika. Istodobno u Europi postoji 200 nacionalnih operatera za samo 510 milijuna ljudi.

Uvođenjem jedinstvene paneuropske mreže (Pan-Net) DT će postati prvi u industriji koji će zamijeniti modele decentralizirane proizvodnje internacionalnom i integriranom infrastrukturom na osnovi virtualizacije u oblaku.
Kako bi u tome uspjeli, u DT-u prebacuju sve europske mreže na IP tehnologiju – proces koji je već uspješno završen u Makedoniji, Slovačkoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Stoga korisnici u navedenim državama već neko vrijeme mogu uživati u nevjerojatnoj kvaliteti i stabilnosti potpune IP mreže, kao i u naprednim i inovativnim uslugama za fiksne linije.


Sveobuhvatan razmjer i ambicioznost toga projekta osigurali su mu nadimak „telekomunikacijska misija na Mars“ (tzv. „Telco Mars mission”), a umjesto lansiranja svemirske letjelice riječ je o 650 zasebnih platformi i 13 nacionalnih kompanija koje DT planira uvesti u IP sferu.

Prvi proizvodi temeljeni na IP sustavu Pan-Neta već su stigli do poslovnih korisnika u nekoliko europskih država. Primjer je recimo VPN oblak koji omogućuje korisnicima da kreiraju VPN u samo 15 minuta i trenutačno je dostupan u Slovačkoj, Hrvatskoj i Mađarskoj, dok se istodobno radi na tome da se navedena usluga dovede i na ostala tržišta.

Državu po državu i proizvod po proizvod Deutsche Telekom uvodi revolucionarne proizvodne modele u industriju integracijom proizvodnih infrastruktura nacionalnih kompanija, a trenutačno je smjernica tzv. misije „Telco Mars“ da bude dovršena 2018. godine.

Više: BizIT.hr