POPULARNA APLIKACIJA

Snapchat će postati još sigurniji za tinejdžere: Evo koje značajke će dodati

12.09.2023 u 10:57

Bionic
Reading

Snapchat kaže da radi na tome da svoju aplikaciju učini još sigurnijom za tinejdžere

Priopćili su prošli tjedan da uvode paket novih značajki i politika usmjerenih na bolju zaštitu korisnika od 13 do 17 godina, uključujući ograničenja na prijedloge prijatelja i novi sustav za uklanjanje sadržaja koji nije primjeren dobi. Tvrtka je također pokrenula seriju YouTube videa za roditelje o značajkama, kao i ažuriranu web stranicu koja izlaže svoje politike o sigurnosti tinejdžera i roditeljskoj kontroli.

Nove značajke dolaze usred sve većeg pritiska na platforme društvenih medija od strane zakonodavaca, nastavnika i roditelja da zaštite mlade korisnike od neprikladnog sadržaja, neželjene pažnje odraslih, nedopuštene prodaje droga i drugih problema.

Izvršni direktor Snapa svjedočio je zajedno s čelnicima TikToka i YouTubea na saslušanju Senatskog odbora u jesen 2021. o sigurnosti mladih na društvenim mrežama, obećavajući nove alate koji će roditeljima pomoći da zaštite svoje tinejdžere. I od tada je Snapchat, kao i druge platforme, izbacio niz novih alata za sigurnost tinejdžera i roditeljski nadzor.

Najava od četvrtka slijedi prošlogodišnje pokretanje Snapchatova obiteljskog centra, koji roditeljima nudi bolji uvid u to s kim njihovi tinejdžeri komuniciraju putem te aplikacije za razmjenu poruka. Druge postojeće mjere za sigurnost tinejdžera u aplikaciji uključuju zabranu mladim korisnicima da imaju javne profile i da je alat za dijeljenje lokacije Snap Map za tinejdžere isključen prema zadanim postavkama.

Kao dio značajke uvođenja u četvrtak, Snapchat će sada zahtijevati od korisnika od 13 do 17 godina da imaju veći broj zajedničkih prijatelja s drugim računom prije nego što se taj račun pojavi u rezultatima pretraživanja ili kao prijedlog prijatelja, u nastojanju da se izbjegne da tinejdžeri dodaju korisnike u aplikaciju koje ne poznaju u stvarnom životu. Aplikacija će također poslati skočni prozor za zagrijavanje tinejdžerima ako se spremaju dodati račun koji ne dijeli zajedničke Snapchat prijatelje ili kontakte iz telefonskog imenika.

'Kada se tinejdžer sprijatelji s nekim na Snapchatu, želimo biti sigurni da je to netko koga poznaje u stvarnom životu –poput prijatelja, člana obitelji ili druge osobe od povjerenja', objavila je tvrtka.

Edukacija mladih

Snapchat će također nametnuti novi sustav opomena za račune koji promiču sadržaj neprikladan za tinejdžere u svojim odjeljcima Stories i Spotlight, gdje korisnici mogu javno dijeliti sadržaj u aplikaciji. Ako tvrtka prijavi ili otkrije neprikladan sadržaj, odmah će ukloniti sadržaj i izreći opomenu računu autora. Ako korisnik prikupi 'previše opomena tijekom određenog vremenskog razdoblja, njegov će račun biti onemogućen', kažu iz Snapa, iako ne navode koliko bi opomena dovelo do suspenzije.

Tinejdžeri će također vidjeti sadržaj unutar aplikacije čiji je cilj educirati ih o online rizicima kao što su catfishing i financijska iznuda – kada netko nagovara žrtvu da podijeli golišave fotografije i zatim je ucjenjuje za novac – i dajući im do znanja što učiniti ako pogledajte ga, uključujući pružanje telefonskih linija za kontakt za pomoć.

Sadržaj u stilu PSA bit će prikazan na platformi Snapchat Stories i kao odgovor na određene pojmove za pretraživanje ili ključne riječi.