UOČI OBJAVE KNJIGE

Sudar titana: Nova biografija Elona Muska otkriva oko čega se sukobio s Billom Gatesom

12.09.2023 u 09:46

Bionic
Reading

Ususret objavi biografije 'Elon Musk' Waltera Isaacsona, svijet je dobio uvid u intrigantan susret dvaju tehnoloških titana, Elona Muska i Billa Gatesa, početkom 2022. godine. Susret koji je podijelio CNBC, ispunjen raspravama o filantropiji, održivosti električnih kamiona, pa čak i kolonizaciji Marsa, baca svjetlo na velike razlike između ova dva vizionara.

Slučajni susret Elona Muska i Billa Gatesa dogodio se u pozadini Muskove odluke da usmjeri 5,7 milijardi dolara u dobrotvorni fond zbog prodaje svojih dionica u porezne svrhe.

Prema CNN-u, Teslina dionica se u vrijeme donacija trgovala iznad 1000 dolara po dionici. Ovom donacijom Musk je postao drugi najveći američki donator u 2021., iza njega su samo Bill Gates i njegova tadašnja supruga Melinda. Gates, koji je bio posvećen filantropkskom radu, vidio je ovo kao priliku za razmjenu ideja o klimatskim promjenama i altruizmu.

Baterije, solarna energija i Mars

Jedna od najznačajnijih rasprava tijekom njihova susreta vrtjela se oko potencijala baterija za pogon velikih polukamiona (Semi) i uloge solarne energije u ublažavanju klimatskih promjena. Naoružan podacima, Gates je argumentirao protiv izvedivosti ovih rješenja, što je natjeralo Muska da snažno brani svoja uvjerenja.

Unatoč godinama kašnjenja, Tesla je lansirala proizvodnu verziju električnog kamiona Tesla Semi klase 8 i isporučila prve modele kupcima u prosincu 2022. Tvrtka je nekoliko mjeseci kasnije naredila povlačenje nekih modela.

Muskov entuzijazam za kolonizaciju Marsa također je postao točka prijepora. Gates je kasnije otkrio rekao da 'nije osoba s Marsa', misleći na Muskovu nekonvencionalnu viziju preživljavanja Marsa tijekom nuklearnog rata na Zemlji, piše CNBC.

Filantropske perspektive

Najspornija pitanja bila su njihovi različiti pogledi na filantropiju. Musk je izrazio skepticizam, sugerirajući da je većina filantropije imala minimalan učinak, procjenjujući samo 20 centi utjecaja za svaki donirani dolar. Tvrdio je da je ulaganje u Teslu učinkovitiji način borbe protiv klimatskih promjena.

Gates, poznat po svom pedantnom pristupu filantropiji, suprotstavio se nekim od svojih značajnih projekata, uključujući pomoć izbjeglicama, poboljšanje američkih škola, istraživanje lijeka protiv AIDS-a, iskorjenjivanje određenih vrsta komaraca pomoću genskih pogona i još mnogo toga.

  • +2
Bill Gates Izvor: Profimedia / Autor: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

Drama o smanjenju dionica Tesla

Jedna od najznačajnijih žarišta na njihovom sastanku bilo je priznanje Billa Gatesa da je skratio dionice Tesle, odnosno uložio u pad vrijednosti te dionice, što ga je koštalo nevjerojatnih 1,5 milijardi dolara. Musk, koji prezire kratke prodavače, pobjesnio je kad je to saznao. Sukob je pokazao njihove fundamentalno različite investicijske filozofije.

Gates je branio svoj stav, objašnjavajući da se kladio na pad cijene Teslinih dionica zbog percipirane prevelike ponude električnih automobila. Musk je pak doveo u pitanje Gatesovu predanost borbi protiv klimatskih promjena, kada je mogao profitirati od neuspjeha tvrtke za proizvodnju automobila s održivom energijom. 

Unatoč sukobima i razlikama u svjetonazoru, Gates je pokazao da cijeni Muska. Kasnije te godine, na večeri u Washingtonu, priznao je Muskov doprinos znanosti i inovacijama, rekavši:

'Možete misliti što god želite o Elonovom ponašanju, ali ne postoji nitko u našem vremenu tko je učinio više da pomakne granice znanosti i inovacija nego što ima'.