13. do 15. rujna

U Zadru se održava PUBMET2023, konferencija o znanstvenoj komunikaciji

12.09.2023 u 08:57

Bionic
Reading

Jubilarna 10. međunarodna konferencija o znanstvenoj komunikaciji PUBMET2023, koja se zauzima za slobodne i otvoreno dostupne znanosti, održat će se od 13. do 15. rujna 2023. na Sveučilištu u Zadru

U fokusu ovogodišnje konferencije PUBMET2023 je više tema poput povratka znanstvene komunikacije iz sfere privatnog prema javnom dobru, osiguravanje učinkovitih istraživanja uz pomoć otvorenih istraživačkih infrastruktura, kao i primjena umjetne inteligencije u znanstvenoj komunikaciji.

Posebna pažnja bit će posvećena vrednovanju znanstveno-istraživačkog rada te akademskom integritetu, odgovornosti u znanosti i znanstvenoj čestitosti, rečeno je.

Sudionike očekuje niz pozvanih predavanja, kratkih izlaganja, panel rasprava, postera i radionica namijenjenih znanstvenicima, urednicima i izdavačima znanstvenih časopisa, stručnjacima iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti, znanstvenim novinarima, kreatorima znanstvenih politika.

PUBMET2023 i ove godine okuplja eminentne stručnjake iz područja znanstvene komunikacije, izdavaštva i otvorene znanosti.

Kathleen Shearer iz Konfederacije zirki otvornog pristupa problematizirat će utjecaj slobodnog tržišta u stvaranju dubokih nejednakosti u pristupu i sudjelovanju u znanstvenoj komunikaciji. Natalia Manola iz OpenAIRE AMKE govorit će o načinima na koje otvorena znanost mijenja znanstveno-istraživački krajolik, a Luca de Santis iz tvrtke Net7 Srl predstavit će inovativnu platformu GoTriple, koja promiče višejezičnost i višekulturalnost u znanosti.

Matt Hodgkinson iz britanskog Ureda za integritet istraživanja govorit će o pokušaju prevladavanja sve većeg broja publikacija upitne kvalitete, kao i sve učestalijih manipulacija recenzijskim postupcima, a Predrag Pale sa Sveučilišta u Zagrebu o dilemama umjetne inteligencije.

Konferencija se održava u organizaciji Sveučilišta u Zadru, Zagrebu i Rijeci, Instituta Ruđer Bošković i Hrvatske udruge za znanstvenu komunikaciju – ZNAK, a pod  pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, zajednica NI4OS-Europe i OpenAIRE, Europskog udruženja znanstvenih urednika EASE, OPERAS konzorcija i SPARC Europe.