TREĆI OTKAZ U NIZU

Smjena na čelu HP-a?

22.09.2011 u 09:56

Bionic
Reading

Nije prošla ni godina dana od njegova imenovanja, a izgleda da će Leo Apotheker već morati spakirati kofere i otići

Najveće izglede da ga zamijeni ima Meg Whitman, nekadašnja direktorica eBaya, zbog toga što je pokazala kako može voditi veliku tehnološku kompaniju, rekli su neimenovani izvori bliski upravnom odboru diva PC biznisa novinaru New York Timesa

Ako ga najure doista, Apotheker će biti treći direktor zaredom koji iz HP-a nije otišao svojom voljom, što samo pojačava dojam da tvrtka nikako ne uspijeva pohvatati konce.

Iako je jedna od najstarijih i najuspješnijih tehnoloških kompanija, posljednjih godina pretekla ju je daleko inovativnija konkurencija, vođena sposobnijom upravom - Google, Apple, Facebook, da spomenemo samo neke.

Stanje stvari trenutačno nije dobro. HP je ostvario mršave rezultate tijekom zadnjeg kvartala. Za britansku softversku tvrtku Autonomy platio je 11,7 milijardi dolara, što mnogi smatraju prevelikom cijenom.

TouchPad i operativni sustav WebOS poslani su u ropotarnicu povijesti, iako je tablet debitirao na tržištu prije samo nekoliko mjeseci.

Tvrtku je počeo mučiti pad profitabilnosti, naročito u sektoru usluga. A kao šećer na kraju došla je najava o mogućoj prodaji PC biznisa.

Tržište je, naravno, reagiralo. Dionice su izgubile na vrijednosti 47 posto, odnosno više od 40 milijardi dolara tržišne vrijednosti.

Netko je morao platiti ceh. Apotheker je, razumljivo, prvi na popisu.

Ulagačima se svidjela ideja da bi ga Whitmanova mogla zamijeniti, pa je dionica uspjela vratiti nešto vrijednosti.

Riječ je o sposobnoj menadžerici, koja je eBay podigla od startupa do velikog igrača na tržištu interneta. Otišla je u trenutku kad je tvrtkin rast počeo stagnirati.

Neuspješno je pokušala postati guvernerkom Kalifornije. Trenutačno sjedi u upravnom odboru HP-a i daje strateške savjete u tvrtki Kleiner Perkins Caufield & Byers.

Nema iskustva s vođenjem tako velikih i zrelih tvrtki poput HP-a, no procjenjuje se da bi njezine komunikacijske vještine i razumijevanje potreba korisnika mogle biti dovoljne da je se angažira.

No pitanje je može li novo lice za kormilom uzdrmanog broda biti dovoljno za povratak na vrh.

Ima i onih koji smatraju da je problem u članovima upravnog odbora, koji i sami imaju putra na glavi. Tijekom zadnjih desetak godina svađali su se s nasljednicima osnivača oko spajanja s Compaqom, bili upetljani u skandale zbog špijuniranja novinara, zaposlenika i članova odbora, otpuštanja Marka Hurda.