NISKI UDARCI

Slavni ortoped bjesni na hrvatsko-američke kritike

11.07.2011 u 07:30

Bionic
Reading

Slavni i vrlo bogati američki ortoped Thomas Zdeblick, čiji su se radovi o lijeku Infuse našli na udaru kritika našeg ortopedskog kirurga Tomislava Smoljanovića, a potom i američkog Eugenea Carrageeja, nedavno je na napade uzvratio niskim udarcima

Kao što smo već pisali, dr. Smoljanović i njegovi kolege iz KBC-a Zagreb godinama su isticali da su u radovima dr. Zdeblicka sustavno prikrivane teške nuspojave lijeka za spajanje kralježnice Infusea, odnosno rhBMP-2, koje su često znale završiti ozbiljnim komplikacijama kao što je retrogradna ejakulacija, odnosno sterilnost muškaraca, a ponekad čak i smrtnim ishodom. U nastojanju da upozore stručnu javnost i bolesnike, tijekom posljednje četiri godine poslali su više od 35 pisama urednicima u svim časopisima u kojima su objavljivane dvojbene studije. Reakcija nije bilo, pa se činilo da su američki znanstveni krugovi jednostavno gluhi na upozorenja koja stižu iz relativno male i nepoznate stručne zajednice.

No prosvjedi ipak nisu prošli nezapaženo. Potaknuti sve glasnijim upozorenjima, profesor dr. Eugene Carragee sa Sveučilišta Stanford i njegovi suradnici, konačno su ove godine u časopisu The Spine Journal objavili pregledni rad u kojem su usporedili rezultate 13 kliničkih studija o primjeni rhBMP-2 koje je sponzorirao farmaceutski div Medtronic, s rezultatima koje su dobili od Američke agencije za lijekove i hranu te drugih dostupnih izvora. U svojem radu naveli su i brojne primjedbe hrvatskih stručnjaka. Studije su otkrile da kod bolesnika koji dobiju rhBMP-2 tijekom spinalne operacije postoji čak 10 do 50 puta veći rizik od komplikacija i neželjenih nuspojava od iskazanog u studijama koje je sponzorirao Medtronic.

Medtronic je na lijeku zaradio oko 900 milijuna dolara samo u posljednjoj fiskalnoj godini, a The Wall Street Journal je objavio da je 15 kirurga koji su sudjelovali u sumnjivim istraživanjima ukupno od Medtronica dobilo 62 milijuna dolara.

Nervoza i gubitak kompasa

No umjesto da se povuče ili prizna grešku, Zdeblick je na kritički osvrt nedavno odgovorio pismom The Spine Journalu u kojem je Carragee glavni urednik. U njemu je ustvrdio da recenzija nije valjana jer je Carragee 18 mjeseci bio u Iraku kao vojni kirurg te nije radio na civilnim operacijama kralježnice sve dok se nije vratio s bojišta.

Zanimljivo je da je Carragee u Iraku zaradio 'Grimizno srce' i 'Brončanu zvijezdu' za hrabrost nakon što je ranjen u napadu bombaša samoubojice 2007. godine.

U svom pismu Zdeblick kaže: 'Mada mi svi o sebi volimo misliti kao o nepogrešivima, 18-mjesečno odsustvo sigurno utječe na kirurške tehnike, stil, opremu i slično.'

Iako je Carragee u Iraku u dva navrata ukupno proveo tek sedam mjeseci, Zdeblick je svoje sumnje u njegove sposobnosti ponovio 29. lipnja u izjavi sveučilišnom uredu za javne poslove u kojoj je liječnikovo izbivanje produžio na 'gotovo dvije godine'.

Američki su ortopedi zgroženi ovakvom reakcijom.

Dr. Dan Spengler, ortopedski kirurg sa sveučilišta Vanderbilt kaže da je razočaran Zdeblickom. 'Mislio sam da je malo kulturniji tip. Ne mogu uopće pojmiti da netko kaže tako nešto', komentirao je Spengler.

Carragee je na niske udarce Zdeblicka reagirao profesionalno i argumentirano, ponovio je svoje kritike i tako mu zadao još jedan težak poraz.

Bahatost koja podsjeća na neke naše političare

Dr. Smoljanović i njegovi kolege, koji su svojim znanjem, integritetom i upornošću odigrali ključnu ulogu u ovom slučaju, kažu da se Zdeblick bahatim ponašanjem može mjeriti s nekim našim političarima.

'Svi mi koji smo na Klinici za ortopediju pročitali Zdeblickovo pismo ostali smo iznenađeni razinom na koju se dr. Zdeblick javno spustio', rekao je za tportal dr. Smoljanović.

'No, to je bahatost slična onoj kojoj smo i mi u Hrvatskoj imali prilike svjedočiti do prije koju godinu u našem političkom životu. Dr. Zdeblick je očito navikao s pozicije glavnog urednika časopisa Journal of Spinal Disorders & Techniques lako i jednostavno izvlačiti se iz škakljivih situacija pa je i sad pokušao isto. Razina u ophođenju do koje se spustio samo svjedoči koliko se sada osjeća osobno ugroženim. No, ovaj put je naletio na adekvatnog protivnika jer je dr. Carragee u svom odgovoru argumentirano opovrgnuo sve Zdeblickove tvrdnje i iznio činjenice zbog kojih Zdeblick sigurno žali što se uopće upustio u argumentaciju. Dr. Zdeblick je valjda sad naučio da je i pisanje pisma uredniku, bez da se dobije brutalno po vlastitom egu, vještina koja se treba marljivo usavršavati', komentirao je dr. Smoljanović.