SVEMIRSKO KULINARSTVO

Slastica iz svemira: Čokoladni desert spravljen u orbiti važniji je nego što mislite

25.09.2023 u 15:21

Bionic
Reading

Metode pripreme složenijih jela mogle bi učiniti čuda za moral i zdravlje tijekom dugotrajnih svemirskih putovanja, kažu iz ESA-e

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) se, među ostalim, bave proučavanjem najboljeg načina uzgoja usjeva izvan Zemlje u relativno skučenim uvjetima orbitalnog postrojenja. Ovo je, naglašava Digital Trends, posebno važan zadatak ako ikad budemo slali astronaute na dugotrajne misije u lunarnu bazu ili na Mars.

NASA je na stanici već razvila aparat za uzgoj zelenog lisnatog povrća, no to nije vrsta delicije u kojoj biste mogli uživati dok hrlite prema Crvenom planetu. Astronaut Europske svemirske agencije Andreas Mogensen zbog toga je posljednjih nekoliko dana uzbuđeno objavljivao o korištenju posebnog uređaja za izradu čokoladnog moussea.

'Napravio sam čokoladni mousse za svoje članove posade!' rekao je danski astronaut u objavi na društvenim mrežama.

'Napravio sam čokoladni mousse za svoje kolege! Ispalo je ukusno i bio je veliki hit. Sada samo moram smisliti izgovor zašto mogu kuhati za svoje članove posade u svemiru, ali ne i za svoju ženu kod kuće', napisao je.

Mogensen je objasnio kako je čokoladni mousse dio eksperimenta ESA-e i Francuske svemirske agencije (CNES) pod nazivom Food Processor, s ciljem otkrivanja jela koja se mogu napraviti u svemiru, napominjući da ukusne poslastice poput ove mogu biti jednako važne za moral kao što je povrće bitno za održavanje dobrog zdravlja.

'Trenutno se sva naša hrana priprema mljevenjem i pretpakiranjem', rekao je Mogensen. 'Sve što trebamo učiniti je rehidrirati hranu ili je podgrijati. Kuhanje hrane u svemiru moglo bi biti velika korist za buduće posade', rekao je. Naglasak je, kao što smo već spomenuli, na dugim misijama u kojima jednostavno neće biti dovoljno mjesta za punu zalihu hrane.

ESA kaže da je cilj istrage Naprednog sustava za svemirsku hranu (Food Processor) testiranje prototipa opreme s jednim specifičnim receptom koji koristi osnovne funkcije kuhanja kao što su tučenje bjelanjaka i miješanje proizvoda. Buduća će verzija stroja za obradu hrane moći vagati, miješati, mijesiti, grijati, sušiti, kuhati, bojati i rehidrirati, utirući put nizu ukusnih jela za svemirske putnike budućnosti.