SEKS U MOZGU

Skeneri otkrivaju što napaljuje žene

08.08.2011 u 14:44

Bionic
Reading

Žene već desetljećima upozoravaju muškarce da stimuliranje vagine nije isto što i stimuliranje klitorisa, a sada su to potvrdila i skeniranja mozga

Naime, nova snimanja magnetskom rezonancom prvi su put otkrila mjesta u osjetilnom korteksu mozga koja korespondiraju s vaginom, cerviksom i bradavicama grudi te dokazala da vaginalna stimulacija i stimulacija klitorisa aktiviraju različita područja. Studija je također otkrila da postoji izravna veza između bradavica i genitalija, što može objasniti zašto neke žene mogu doživjeti orgazam jednostavnom stimulacijom grudi. Istraživanje bi trebalo pomoći ženama čiji su živci oštećeni rađanjem ili bolestima poput dijabetesa.

Osjetilni korteks je dio mozga koji se nalazi u području što ga pokriva traka koja povezuje par slušalica za glazbu. Njegovi neuroni, povezani s različitim dijelovima tijela, razmjenjuju informacije o podacima koji stižu do njih. Djelovanje korteksa često se predočava tzv. senzornim čovječuljkom - iskrivljenom slikom čovjeka razvučenom preko mozga na kojoj se genitalije nalaze pored stopala. Na njoj veličina dijelova tijela pokazuje koliki je dio mozga posvećen obradi podataka koji stižu iz svakog od njih.

Dijagram je prvi put objavljen 1951. godine nakon eksperimenata u kojima su dijelovi mozga identificirani izravnim podražajima. Kirurzi su električnim impulsima stimulirali područja mozga pacijenta koji je bio svjestan i javljao u kojim dijelovima tijela osjeća određeni osjet. Međutim, svi tadašnji ispitanici bili su muškarci tako da se o položaju genitalija na ženskom 'čovječuljku' moglo samo nagađati.

Senzorni čovječuljak

To se konačno promijenilo prošle godine nakon što je jedno švicarsko skeniranje otkrilo da se dio mozga povezan s klitorisom nalazi na istom mjestu na kojem i dio povezan s penisom kod muškaraca. U novoj studiji Barry Komisaruk s Rutgers Universityja u Newarku, u New Jerseyju, i njegove kolege istom su metodom, dok su si žene stimulirale razne dijelove genitalija, otkrile smještaj dijelova odgovornih za klitoris, vaginu i cerviks (kliknite na sliku desno).

'To je jak dokaz da postoji velika razlika između stimulacije ovih različitih područja', rekao je član tima Stuart Brody sa Sveučilišta West of Scotland u Paisleyju.

Neki su stručnjaci ranije vjerovali da žene nalaze zadovoljstvo u vaginalnoj stimulaciji zato što ona neizravno podražava klitoris, međutim, novi rezultati govore drukčije – žene doživljavaju orgazam zahvaljujući različitim oblicima stimulacije.

Komisaruk je također istražio što se događa kada se podražavaju ženske bradavice. Začudio se kada je vidio da podražaji, osim što pokreću dijelove korteksa zadužene za grudi, također aktiviraju i genitalna područja.

'Kada to objasnim svojim muškim kolegama neuroznanstvenicima, oni kažu da je to iznimka u klasičnom senzornom čovječuljku', rekao je Komisaruk. 'Međutim, kada kažem ženama one pitaju: Što vas tu čudi?'