NOVA STUDIJA

Sjajne vijesti: AI predvidio trećinu slučajeva raka dojka dvije godine prije dijagnoze

25.10.2023 u 15:05

Bionic
Reading

Nova studija objavljena u časopisu Radiology prošlog tjedna navodi da je umjetna inteligencija pomogla predvidjeti trećinu slučajeva raka dojke do dvije godine prije dijagnoze

Istraživanje je obuhvatilo podatke i informacije s probirnih pregleda BreastScreen Norway, obavljenih od siječnja 2004. do prosinca 2019. Na temelju tih pregleda žene - kojima je kasnije dijagnosticiran rak dojke - dobile su ocjenu AI-ja za rizik od raka dojke.

Rezultati su rangirani od 1-7 za niskorizičnu zloćudnost, 8-9 za srednji rizik i 10 za visokorizičnu zloćudnost. AI rezultat i mamografske značajke - kao što su kalcifikacije i gustoća dojki - procijenjene su i testirane na ukupno 2787 probirnih pregleda 1602 žene prosječne dobi od 59 godina.

Rezultati su pokazali da je više od 38 posto raka dojke otkrivenog tijekom screeninga i intervalnih karcinoma dobilo ocjenu 10 za AI rizik prije dijagnoze raka dojke. Intervalni karcinomi su oni koji se otkriju između redovitih mamografskih pregleda.

U slučajevima raka otkrivenog tijekom screeninga s dostupnim AI ocjenama četiri godine prije dijagnoze, 23 posto imalo je ocjenu 10 za visoki rizik.

Koautorica studije Solveig Hofvind, voditeljica Norveškog programa za probir raka dojke i profesorica radiografije na Sveučilištu u Oslu i Akershus College of Applied Sciences u Norveškoj, podijelila je svoje mišljenje o ishodu.

'Iznenadili su nas rezultati, što znači da se znatan dio karcinoma može otkriti čak i ranije, što rezultira manje agresivnim liječenjem, a time i manje nuspojava i kasnih posljedica liječenja. To utječe i na bolju kvalitetu života', rekla je za Fox News.

Dr. Brian Slomovitz, direktor ginekološke onkologije u Medicinskom centru Mount Sinai u Miami Beachu, rekao je da studiju smatra 'vrlo zanimljivom'. 'Ovdje definitivno postoji potencijal za rano otkrivanje, ne nužno za prevenciju. Ovo je retrospektivna studija. Bit će važno da ako ovo želimo pretočiti u proces, u kliničku praksu, trebamo imati iste nalaze napravljene prospektivno', dodao je Slomovitz.

Rana dijagnoza svih vrsta raka

Ipak, primijetio je da je studija 'vrlo uvjerljiva'. 'Kao onkolog, znamo da je najbolji način liječenja raka ili spriječiti ga ili detektirati u ranoj fazi. A ako pomoću umjetne inteligencije možemo napraviti bolji posao i otkriti ga u ranijoj fazi, to će rezultirati boljim ishodom za naše pacijente', ustvrdio je. Liječnik je također predvidio buduće primjene umjetne inteligencije u prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju svih vrsta raka.

'Sasvim sam siguran da ćemo sa sve većom primjenom umjetne inteligencije ovu tehnologiju koristiti u budućim studijama kako bismo pomogli u određivanju možemo li ranije dijagnosticirati sve vrste raka', rekao je Slomovitz. 'Istraživanje će otkriti načine da našim pacijentima damo bolje ishode. Dakle, to su uzbudljivi podaci', dodao je.

Stručnjak za umjetnu inteligenciju i liječnik hitne medicine dr. Harvey Castro iz Dallasa, rekao je da studiju smatra 'značajnim napretkom' u ranom otkrivanju raka dojke. 'Rano otkrivanje može dovesti do pravovremenih intervencija, potencijalno poboljšavajući rezultate pacijenata i smanjujući ozbiljnost potrebnih tretman', rekao je.

'AI je tu da nadopunjuje, a ne zamjenjuje stručnost medicinara'

Castro je rekao da algoritmi umjetne inteligencije mogu 'dosljedno analizirati goleme količine podataka, osiguravajući da se probiri dijagnosticiraju s istom razinom preciznosti svaki put'. 'AI može poslužiti kao drugi par očiju, pomažući radiolozima u identificiranju potencijalnih zloćudnih bolesti koje bi mogle biti propuštene tijekom ručnih pregleda', rekao je za Fox News.

Castro je, međutim, upozorio da, iako su ova otkrića put prema uspješnijem liječenju raka, ovisnost o umjetnoj inteligenciji u ovom svojstvu mogla bi dovesti do 'propuštenih dijagnoza ako softver ne otkrije određene maligne bolesti i promjene'. 'AI bi mogao identificirati benigne lezije kao maligne, što dovodi do nepotrebnog stresa i intervencija pacijenata', upozorio je doktor.

Općenito, sposobnost umjetne inteligencije da uči u hodu poboljšat će njezinu točnost, rekao je Castro, što će dovesti do još boljih rezultata u budućnosti. 'Iako umjetna inteligencija predstavlja obećavajući napredak u mamografskim pregledima i dijagnozi raka, bitno je oprezno pristupiti njenoj integraciji, osiguravajući da nadopunjuje, a ne zamjenjuje stručnost medicinara', zaključio je.