TEHNIČKA ŠKOLA SISAK

U Sisku otvoren Sajam robotike i automatizacije

25.10.2023 u 14:12

Bionic
Reading

U sklopu programskih aktivnosti Regionalnog centra kompetentnosti, u Sisku je u srijedu otvoren Sajam robotike i automatizacije u organizaciji sisačke Tehničke škole

Na sajmu je 19 izlagača, proizvođača opreme i visokoškolskih ustanova, prikazalo najnovija dostignuća u području automatizacije industrijskih procesa i robotike, strukovne nastavne procese i modernu opremu koja to omogućuje.

Otvarajući sajam, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak izjavio je kako je Tehnička škola jedinstvena u Hrvatskoj po novim obrazovnim smjerovima kao što su tehničar za razvoj video-igara, a od ove godine i tehničar za robotiku, jedini u nas.

'Veliki je interes za upis u sisačku Tehničku školu, koja je vodeća u Hrvatskoj zahvaljujući sjajnim profesorima, ravnatelju i učenicima koji usvajaju znanja i bruse vještine i sposobnosti. Kada završimo obnovu vojarne u Lađarskoj ulici i preselimo školu i svu opremu, imat ćemo najkvalitetnije uvjete za obrazovanje u Hrvatskoj', istaknuo je Celjak.

Ujedno je najavio izgradnju novog poduzetničkog centra u Zagrebačkoj ulici u Sisku, namijenjen i učenicima Tehničke škole, gdje je predviđeno otvaranje start-up tvrtki na području elektrotehnike i računarstva. Na taj način županija kao osnivač škole želi učenicima osigurati dobro plaćen posao nakon završetka srednje škole, kaže Celjak.

Dio izložene opreme redovito se koristi u strukovnom obrazovanju učenika i odraslih, te omogućava stjecanje širokog spektra stručnih kompetencija na područjima strojarstva, elektronike, mehatronike i robotike.

Sajam robotike i automatizacije nastavak je uspješnih manifestacija Tehničke škole u sklopu projekta uspostave Regionalnog centra kompetentnosti. Ove godine organizirani su Cool school zimska škola robotike i gaminga, Gejmomanija, utrka solarnih automobila i Sajam obnovljivih izvora energije.

Projekti Tehničke škole Sisak sufinancirani su iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.