'KIBERNETIČKI VANDALIZAM'

Na Google Mapsu iskakali lažni nazivi mjesta s protuizraelskim porukama

25.10.2023 u 13:33

Bionic
Reading

Kada su korisnici Google Mapsa u utorak pretraživali granični prijelaz Rafah između Gaze i Egipta, mogli su vidjeti nazive mjesta koji su uključivali '*ebi se, Izrael' i 'Neka Bog prokune izraelski Jeruzalem'

Čini se da su kibernetički aktivisti ciljali na Google Maps radi objavljivanja antiizraelskih poruka, vjerojatno iskorištavanjem značajki tog servisa koje ljudima omogućuju da doprinesu informacijama o tvrtkama i znamenitostima.

CNN je pronašao desetke antiizraelskih naziva mjesta stvorenih na arapskom i engleskom, uključujući jedan na arapskom koji glasi: 'Palestina je slobodna, neka nam Bog oprosti.'

Nema dokaza da je bilo koji Googleov sustav probijen ili ugrožen. Ben Decker, izvršni direktor tvrtke za online analizu prijetnji Memetica, opisao je ovaj incident kao 'kibernetički vandalizam'. 'Kibernetički ​​vandalizam vuče svoje korijene od ranih faza interneta, kada su zajednice hakirale i uništavale web stranice', naveo je Decker.

Google, koji također posjeduje kartografsku uslugu Waze, rekao je u ponedjeljak da će onemogućiti podatke o prometu uživo u Izraelu i Gazi dok se izraelske snage pripremaju za potencijalnu kopnenu invaziju na Gazu. Tvrtka nije rekla je li akcija bila na zahtjev Izraelskih obrambenih snaga, iako neki mediji navode da je to bio slučaj, no nema službene potvrde.

Istu akciju Google je poduzeo na početku ruske invazije na Ukrajinu prošle godine nakon što su online istraživači koristili podatke o prometu uživo da bi pratili kretanje ruskih trupa. Nije jasno je li ciljanje Google Mapsa antiizraelskim porukama rezultat odluke tvrtke da onemogući podatke o prometu uživo.

  • +6
Palestinci čekaju otvaranje prijelaza Rafah Izvor: EPA / Autor: HAITHAM IMAD

Nakon što je CNN u utorak podijelio nekoliko primjera lažnih antiizraelskih naziva mjesta s Googleom, glasnogovornik tvrtke rekao je: 'Na Googleovim kartama nastojimo postići pravu ravnotežu pomaganja ljudima da pronađu pouzdane informacije o lokalnim mjestima, ali i smanjiti netočan ili obmanjujući sadržaj. Imamo jasna pravila za doprinose korisnika - aktivno pregledavamo primjere koje ste podijelili i u procesu smo uklanjanja sadržaja koji krši pravila.'

Mnogi lažni nazivi mjesta još uvijek su bili aktivni u utorak navečer. Decker iz Memetice rekao je da je kibernetički vandalizam 'politički agnostički oblik haktivizma koji koriste online zajednice diljem svijeta'. 'Razlog zbog kojeg je kibernetički vandalizam mnogo rašireniji od vandalizma u stvarnom svijetu, osobito kada je riječ o geopolitičkim sukobima poput Izraela i Gaze, jest u tome što to može biti potpuno bezličan i anoniman čin', rekao je.

  • +22
Posljedice izraelskog granatiranja u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia