već je rezervirao parking

Šef Amazona bi slao pakete na Mjesec

03.03.2017 u 16:23

Bionic
Reading

Jeff Bezos želi uspostaviti redovnu liniju za dostavu na nama najbliže veće nebesko tijelo u svemiru jer je uvjeren kako je to ključno za nastanak i razvoj ljudskih kolonija

Prvi čovjek Amazona Jeff Bezos želi početi dostavljati pakete na Mjesec. Vlasnik privatne tvrtke za svemirska putovanja Blue Origin sastavio je i odaslao interni dokument u kojem tvrdi kako će dobra usluga opskrbe biti ključna za uspostavu funkcionalnog ljudskog naselja na Mjesecu.

Blue Originov dokument objavio je američki Washington Post, koji je u Bezosovom vlasništvu. U njemu šef Amazona izražava nadu kako će nagovoriti američku svemirsku agenciju NASA-u na razvoj 'poticaja privatnom sektoru za demonstraciju komercijalne usluge dostave tereta na Mjesec do 2020. godine', što bi svemirsku inačicu Amazonove usluge Prime učinilo mogućom. 

Opisana je i nova letjelica Blue Moon koja bi mogla ponijeti do 4,5 tone tereta te sletjeti na Mjesečev suncem obasjan Južni pol

Dokument je navodno dostavljen na samo nadležnima u NASA-i, već i prijelaznom timu američkog predsjednika Donalda Trumpa, ne bi li Blue Origin dobio početnu prednost u nadolazećim projektima isporuke na Mjesec. 

Ne čudi što se Bezos i Amazon nastoje izboriti za što bolje startne pozicije. Nakon što je za administracije predsjednika Baracka Obame bio prilično zanemaren, zanimanje za istraživanje našeg najbližeg svemirskog suputnika ponovno je u porastu. 

Šef Tesle i SpaceXa Elon Musk već je najavio kako planira poslati letjelicu s ljudskom posadom (i to turistima) u orbitu oko Mjeseca do kraja iduće godine, a navodno je i Trumpova administracija zainteresirana za pronalaženje jeftinijih i bržih načina kako doći do njega i nazad prije no što im istekne mandat.

NASA je već počela istraživati je li izvedivo ubrzati lansiranje letjelice s ljudskom posadom, tako da ju pošalju do Mjeseca i nazad već tijekom 2018. umjesto 2021. kako je prethodno bilo planirano.

Blue Origin ne želi se, doduše, baviti ljudima već se fokusira na isporuku alata i opreme za naseljenike. Letjelica Blue Moon mogla bi biti opremljena istom tehnologijom koja je omogućila Blue Originovoj raketi New Shepard pet uspješnih lansiranja i prizemljenja tijekom prošle godine. 

New Shepard In-flight Escape Test Izvor: Društvene mreže / Autor: Blue Origin

Bezos želi prisvojiti sletište blizu kratera Shackleton na Južnom polu Mjeseca. Idealno je zato što je gotovo stalno obasjano Suncem, što će biti važan izvor energije, a u blizini je i voda koju je moguće korisiti kao izvor sastavnog dijela raketnog goriva. 

Hoće li moći prisvojiti parkirno mjesto na Mjesecu? Dvojbeno je. Sporazum o svemiru koji je trenutno na snazi priječi države u prisvajanju nebeskih tijela, ali nije baš posve razrađen. Sunčana mjesta na Mjesecu su potencijalno vrijedne nekretnine, a redovno parkiranje komada opreme na njima moglo bi efektivno značiti prisvajanje. 

Više: Verge