MILIJARDER ELON MUSK

Umjetna inteligencija najveća je prijetnja čovječanstvu!

28.10.2014 u 11:35

Bionic
Reading

Milijarder Elon Musk, američki poduzetnik, glava automobilske kompanije Tesla i privatne tvrtke koja razvija letove u svemir SpaceX, ovih je dana upozorio da je umjetna inteligencija 'najveća egzistencijalna prijetnja' čovječanstvu

Ova je izjava tim zanimljivija, ali i zlokobnija ako uzmemo u obzir činjenicu da je Musk također i veliki investitor u projekt razvoja umjetnog mozga.

'Mislim da bismo trebali biti vrlo oprezni s umjetnom inteligencijom', rekao je Musk prošli petak odgovarajući na pitanja studenata na konferenciji AeroAstro Centennial Symposium na Massachusetts Institute of Technology (MIT) na kojem je bilo govora o umjetnoj inteligenciji, računalnim znanostima, istraživanju svemira i naseljavanju Marsa.

'Ako bih trebao nagađati što bi moglo predstavljati najveću egzistencijalnu prijetnju za čovječanstvo, rekao bih da je to najvjerojatnije to. Stoga trebamo biti vrlo oprezni. Sve sam skloniji mišljenju da bi trebao postojati neki zakonski nadzor, možda na nacionalnoj i međunarodnoj razini, koji bi osigurao da ne napravimo nešto glupo', dodao je.

Musk je s glumcem Ashtonom Kutcherom i izumiteljem Facebooka Markom Zuckerbergom prošle godine uložio 40 milijuna dolara u kompaniju Vicarious FPC koja planira konstruirati mozak koji bi mogao razmišljati kao ljudski. No nedavno je objasnio da su ta njegova ulaganja prije način da 'prati što se tu događa', nego unosan biznis.

'S umjetnom inteligencijom prizivamo demona. U svim onim pričama u kojima neki tip ima pentagram i svetu vodicu on je uvjeren da može kontrolirati demona. No to ne funkcionira tako', upozorio je.

Utemeljitelj SpaceX-a smatra da bi zloglasni HAL 9000 iz 'Odiseje u svemiru 2001.' bio mala beba prema umjetnoj inteligenciji kakvu on zamišlja.

Ovo nije prvi put da Musk upozorava na opasnosti umjetne inteligencije. U kolovozu ove godine, on je na Twitteru, preporučujući knjigu 'Superintelligence', napisao: 'Moramo biti super oprezni s umjetnom inteligencijom. Ona je potencijalno opasnija od nuklearnog oružja.'