BUDUĆNOST JE U GLAVI

Samsung razvija tablet kojim upravljate mislima

22.04.2013 u 10:38

Bionic
Reading

Mobilnim uređajima već se upravlja glasom, gestama ili čak očima, a Samsung sad želi napraviti uređaj kojim bi se upravljalo mislima

Samsung i istraživači s teksaškog sveučilišta udružili su snage na projektu koji uključuje mozak, moždane valove i tablete i pametne telefone.

Kako javlja Technology Review, Samsung želi razviti takav sustav koji bi omogućio upravljanje pametnim telefonima i tabletima pomoću misli.

Sudionici istraživanja nose kape s elektrodama koje mjere moždanu aktivnost prilikom interakcije s tabletom.

Fokusiranje na određenu ikonu na ekranu stvara određenu električnu aktivnost u mozgu koju sustav bilježi i pamti kao jedinstvenu za tu ikonu.

Zanimljivo je kako je sustav, iako je još u ranoj fazi, već postigao točnost veću od 80 posto. No u Samsungu žele da točnost bude još veća, a sam uređaj koji će očitavati 'misli' manji i prikladniji za cjelodnevno nošenje.

'Do prije nekoliko godina, mala tipkovnica bio je jedini način kontrole telefona. Danas korisnici koriste glas, dodir, geste i pokrete očiju kako bi kontrolirali i komunicirali s mobilnim uređajima', rekao je Samsungov istraživač Insoo Kim

Inače, tehnologija upravljanja uređajima pomoću misli već se dulje razvija, ali dosad nitko nije na tržište izbacio i konkretan proizvod.