BOLJE IKAD NEGO NIKAD

S mjesec dana zakašnjenja: Gemini Pro stiže u Europu

05.02.2024 u 09:35

Bionic
Reading

Mjesec dana nakon predstavljanja u Sjedinjenim Državama Googleov model umjetne inteligencije dostupan je i korisnicima na Starom kontinentu

Gemini Pro, jedan od Googleovih najvećih modela umjetne inteligencije, sada je dostupan europskim korisnicima kao nadogradnja na robota za brbljanje Bard.

To je multimodalni veliki model, što znači kako može razumjeti i kombinirati različite vrste informacija poput teksta, računalnog koda, zvuka, slike i videa. Glavni suparnik mu je ChatGPT tvrtke OpenAI.

Gemini Pro bi trebao biti najsvestraniji alat, Gemini Ultra najveći model za složenije zadatke, a Gemini Nano je namijenjen je za rad na uređajima. Gemini Pro u Bardu od sada će biti dostupan u 40 država i više od 230 država i područja.

Nije prvi put da Google kasni s lansiranjem proizvoda na europskom tržištu. Google Pay pokrenut je u SAD-u 2018. godine, ali je njegovo uvođenje u Europi odgođeno do 2020. zbog zabrinutosti oko dominacije na tržištu i usklađenosti s regionalnim propisima o plaćanju.

Gužva u šesnaestercu

Bard je pokrenut u srpnju 2023. - četiri mjeseca nakon što je postao široko dostupan u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu - nakon što je irska regulatorna agencija Data Protection Commission izrazila zabrinutost zbog zaštite privatnosti. Europska unija ima stroge propise o privatnosti podataka kao što je Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR).

Prošle je godine Meta Platforms odgodila uvođenje svoje aplikacije Threads u Uniji zbog toga što nisu bili sigurni jesu li u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima. Države članice Unije trenutno raspravljaju o budućem Zakonu o umjetnoj inteligenciji, koji sadrži nekoliko odredbi namijenjenih zaštiti korisnika od mogućih zloraba.

U utrci modela umjetne inteligencije sve je više sudionika. Primjerice, Anthropic, tvrtka koju su osnovali bivši zaposlenici OpenAI-ja, ponudila je chatbota Claudea. HuggingFace, francusko-američka tvrtka, ima model umjetne inteligencije otvorenog računalnog koda, piše Euronews.