PROJEKTI OD 100 MIL EURA

Ruđer predstavio planove za novi uzlet

23.05.2013 u 11:00

Bionic
Reading

U srijedu je u Hotelu Adriatic u Opatiji svečano otvoren 36. međunarodni skup MIPRO 2013 na kojem su znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) predstavili ključne infrastrukturne europske projekte svoje kuće vrijedne više od 100 milijuna eura, od kojih je samo glavni 'Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme' (O-ZIP) vrijedan skoro 60 milijuna eura

U sklopu okruglog stola 'Uloga istraživačke i edukativne infrastrukture u podizanju znanstvene produktivnosti i gospodarskog rasta' dr. Ivanka Jerić predstavila je Ruđerov strateški projekt O-ZIP, projekt koji je usmjeren na jačanje dijelova Instituta s najvećim komercijalnim potencijalom i dokazanom izvrsnošću u pribavljanju europskih i primijenjenih projekata.

IRB posjeduje kapitalnu opremu vrijednu više od 20 milijuna eura, a jedan od primarnih ciljeva O-ZIP-a je stvaranje preduvjeta za njezinu otvorenost. Ovakva kapitalna ulaganja u infrastrukturu i opremu unaprijedit će kvalitetu i dostupnost istraživanja, opreme i ekspertiza na IRB-u široj hrvatskoj akademskoj zajednici i gospodarstvu te doprinijeti kvalitetnoj integraciji IRB-a u Europski istraživački prostor (ERA) kao vrhunskog istraživačkog centra. Fokus projekta je na funkcioniranju IRB-a kao multidisciplinarne cjeline s naglaskom na najperspektivnijim aplikacijama, koje istovremene imaju 'kritičnu masu' u kadru i kvaliteti. Na IRB-u su one vezane uz farmaciju, detektore, senzore, materijale, medicinu, genetiku, kemiju i biologiju, okoliš te industrijske procese.

'Svojevrstan presedan u hrvatskoj znanstvenoj zajednici je i da će sva infrastruktura i znanje O-ZIPa biti otvoreni široj hrvatskoj znanstvenoj i tehnološkoj zajednici. Zapravo sam naziv projekta O-ZIP je igra riječi izvedena od engleske riječi 'unzip', a upućuje na jače otvaranje IRB-a suradnji s gospodarstvom i ostalom znanstvenom zajednicom', rekao je ravnatelj IRB-a dr. sc. Tome Antičić i dodao: 'Ovaj proces će uvelike odrediti strategiju IRB-a za sljedećih 20-tak i više godina. Upravo pristup koji IRB ima sa strukturnim projektom O-ZIP blisko je usklađen s prioritetom EU, to jest pristupom 'Smart Specialization'. Riječ je naime o novom pristupu EU-a koji se temelji na povezivanju istraživanja i inovacija s ekonomskim razvojem kroz utvrđivanje regionalnih snaga te primjenom jasne i fokusirane strategije u znanstvenom, administrativnom i komercijalnom sektoru. Hrvatska je u procesu uvođenja ovog principa na nacionalnoj razini i vjerujem da bi im iskustvo koje IRB ima moglo pomoći.'

Uz O-ZIP, na okruglom stolu koji se oslanja na projekt 'Research and Infrastructure Dissemination Event' (RIDE), IRB je predstavio i najveće istraživačko postrojenje u Hrvatskoj – Akceleratorski sustav IRB-a. Naime, u Zavodu za eksperimentalnu fiziku (ZEL) IRB-a smještena je najveća istraživačka infrastruktura u Hrvatskoj - kompleks akceleratora ionskih snopova koji se sastoji od dva akceleratora i devet pokusnih postaja. Većina strukturnih i vrijednih FP7 projekata ZEL-a radi na unapređivanju i nadogradnji postojeće opreme koja se koristi u fundamentalnim, ali velikim dijelom i primijenjenim istraživanjima. Uvođenjem tzv. transnacionalnog pristupa (TNA) eksperimentalnim uređajima s ionskim snopovima uz financiranje troškova gostujućih znanstvenika i domaćih laboratorija ova je infrastruktura postala nezaobilazni Europski centar koji jača mobilnost istraživača, s istaknutom ulogom u obrazovanju kroz suradnju s hrvatskim sveučilištima. FP7 projekti koji se izvode na ovoj infrastrukturi i koji su usmjereni na jačanje postojećih kapaciteta su: SPIRIT (FP7 projekt vrijedan 7 milijuna eura), zatim Particle Detectors - FP7 projekt s najvećim budžetom u području prirodnih znanosti u RH, koji financira Europska komisija u ukupnom iznosu od 1,3 milijuna eura, a koji predstavlja prvi korak znanstvenika ZEF-a u smjeru razvoja nove istraživačke infrastrukture za nuklearnu i fiziku čestica u Hrvatskoj, te FP7 projekti ENSAR i SPRITE.

Pored navedenih, u sklopu događanja na MIPRO-u, predstavljeni je i novi infrastrukturni FP7 projekt IRB-a vrijedan 5 milijuna eura čije se potpisivanje očekuje uskoro, te još tri strukturna projekta na kojima je IRB partner drugim institucijama, a koji su na indikativnoj listi MZOS-a, kao što je Hrvatski centar za napredne materijale i nanotehnolgiju (u partnerskoj suradnji sa Zagrebačkim sveučilištem i Institutom za fiziku), te ZOO (u suradnji sa SRCEm).
Ukupna vrijednost projekata predstavljenih u sklopu RIDE-a iznosi preko 200 milijuna eura, a projektom RIDE, kojim koordinira dr. Karolj Skala, voditelj Centra za informatiku i računarstvo IRB-a, želi se potaknuti razvoj nacionalne strategije za razvoj istraživačke infrastrukture i kvalitetno povezivanje s Europskim istraživačkim prostorom (ERA).

36. međunarodni skup MIPRO 2013 okupit će oko 1.100 ICT stručnjaka iz preko 40 zemalja svijeta. Tradicionalno je posvećen informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji, elektronici i mikroelektronici, te novim i visokim tehnologijama općenito, a održava se u Opatiji pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića od 20. do 24. svibnja.