STUDENTSKI RAD

Sad i pas robot može napraviti salto unazad

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 22.05.2019 10:34
  • Objavljeno 22.05.2019 u 10:34
tportal

Izvor: Sveučilište Stanford / Autor: Sveučilište Stanford

Doggomože hodati, plesati, skakati, pa čak i napraviti salto unazad bez egzotičnog i skupog hardvera

Roboti nalik psima nisu novost, ali nije baš praktično kupiti jednog koji bi mogao i znao ponuditi više nego par osnovnih trikova. Primjerice, novi Aibo je simpatičan, no nije naročito pokretan.

FUTURIZAM

Ovo nam Bill Gates predviđa u idućih deset godina

Pogledaj galeriju
5

Skupina studenata pri Sveučilištu Stanford osmislila je potencijalno bolje rješenje. Doggo, kako su nazvali svog četveronožnog robota, može hodati, plesati, skakati, pa čak i napraviti salto unazad bez egzotičnog hardvera.

Sastavljen je od razmjerno lako dostupnih dijelova koji, uvjetno rečeno, ni ne koštaju puno: nešto manje od tri tisuće američkih dolara. Umjesto opruga za skakanje koristi vanjske motore osjetljve na silu koji stalno procjenjuju razinu sile i torzije potrebne za svaki pokret. Nađe li se robot ikad van pozicije, motori su spremni na protudjelovanje.

Meet Doggo: Stanford's student built, four-legged robot

Izvor: Društvene mreže / Autor: Stanford

Sićušan je i lagan, ali i moćniji no što izgleda, a može skočiti do jednog metra u visinu. Njime je, barem zasad, potrebno ručno upravljati i ne zna još puno trikova. No, osim što je (relativno) jeftin ujedno počiva na otvorenom kodu, što znači kako se u razvoj može uključiti bilo tko zainteresiran, piše Engagdet.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!