POVRATAK U PROŠLOST

NASA u svemir želi letjeti raketama na nuklearni pogon

16.02.2018 u 10:40

Bionic
Reading

Uslijed zahuktavanja svemirske trke koju potiču privatne kompanije poput Muskovog SpaceX-a, NASA je iz arhiva povukla tehnološko rješenje iz pedesetih koje bi let u svemir dodatno pojeftinilo

Novo partnerstvo između NASA-e i BWXT Nuclear Energy Inc. ponovno je pokrenulo rad na davno zapostavljenom planu NERVA, raketama pokretanim nukleranim pogonom. Ideja za rakete na nuklearni pogon prvi put je nastala tijekom ere Hladnog rata, kada su svi mislili da atomska energija predstavlja rješenje za sve probleme na svijetu.

Za razliku od današnjih svemirskih letjelica koje pri letu u svemir troše ogromne količine goriva, atomske rakete koriste nuklearnu fisiju čestica, najčešće uranovih, kako bi stvarali energiju. Ove atomske rakete u sebi imaju nuklearni reaktor koji zagrijava goriva poput tekućeg vodika. Tekući vodik se nakon zagrijavanja proširi i ispuhuje kroz mlažnjak te raketu pogoni prema Velikom bezdanu.

Iako nuklearni pogon zvuči kao vrlo učinkovita ideja, vodite računa da je rad na projektu prestao s razlogom. Ideja o atomskim raketama zamrla je tijekom sedamdesetih, nakon što su znanstvenici shvatili da radijacija može ugroziti zdravlje astronauta. Dodamo li ovome relativnu rijetkost urana potrebnog za nuklearnu fisiju, stvari se zbilja kompliciraju. Za kraj, temperature potrebne za nuklearnu reakciju su apsurdno visoke - oko 2,727 Celzijevih stupnjeva.

  • +8
Ovo su najznačajniji trenuci jučerašnjeg lansiranja rakete Falcon Heavy Izvor: Profimedia / Autor: NN

Revolucionarni povratak

Povratak atomske rakete dio ne NASA-inog Game Changing Development Programa, odnosno 'Programa razvoja koji će promijeniti pravla igre' (u ostatku članka GCDP). Ovaj plan podržava tehnologije koje bi mogle riješiti trenutne probleme svemirskih putovanja korištenjem potpuno novih pristupa poput, pogodili ste, nuklearnog termalnog pogona, više poznatog kao NTP

'Tijekom nastojanja putovanja kroz naš Sunčev sustav, nuklearni pogon mogao bi ponuditi jedinu zbilja funkcionalnu tehnološku opciju za proširenje ljudskog dosega prema površini Marsa i drugih svijetova' izjavio je Sony Mitchell, NTP-ov projekt menadžer u NASA-inom Centru za svemirske letove. 'Uzbuđeni smo što možemo raditi na tehnologijama koje bi duboki svemir mogle približiti ljudskoj vrsti'.

Ovo ima donekle smisla, s obzirom da bi ovakav pogon, ako funkcionira, dramatično smanjio veličinu letjelica te što je važnije - putovanje skratio za pola.