TEHNOLOGIJA NA POLJU

Robot pazi da kukuruzi imaju dovoljno vode

08.07.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Španjolski robot Rosphere izgleda poput nogometne lopte, ali u sebi krije savršen sustav njihala koja ga mogu pokretati po bilo kakvom terenu

Zbog promjena klime i sve toplijih i suših ljeta, poljoprivrednici se suočavaju s problemom navodnjavanja svojih polja.

Najveći je problem odrediti koliko kojoj kulturi treba vode i kada. Upravo su se tim problemom pozabavili istraživači sa Sveučilišta u Madridu i razvili Rosphere.

Rosphere je kugla u kojoj se zapravo skriva sofisticirani robot koji se može kretati po neravnom terenu i svojim senzorima mjeriti vlagu u tlu.

Robot se sam pokreće zahvaljujući jednostavnom principu središta mase.

U sebi ima sustav dva njihala koji omogućavaju kretanje u različitim smjerovima bez ikakve vanjske pomoći, ali se njime, također, može upravljati i pomoću daljinskog upravljača.

Podaci koje Rosphere prikupi na polju mogu pomoći ratarima da odrede treba li navodnjavati zemlju odnosno koji dio zemljišta treba više, a koji manje vode.

Autori su izuzetno zadovoljni Rospheroeovim mogućnostima te ističu kako je tijekom testiranja pokazao velik potencijal za korištenje i u drugim industrijama jer svojim prisustvom nije ometao kretanje i rad ljudi.

Nadaju se da bi, zbog svoje relativno niske cijene, u budućnosti mogao uvelike pomoći poljoprivrednicima u donošenju odluka o navodnjavanju, gnojidbi, pa čak i obrani od nametnika.