'ANATOMAGE'

Riječki studenti medicine prvi u Hrvatskoj uče na virtualnom disekcijskom stolu

08.12.2023 u 11:43

Bionic
Reading

Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci predstavio je u petak svoj novi uređaj za nastavu i stručni rad, virtualni disekcijski stol 'Anatomage', vrijedan 100 tisuća eura

Uređaj je nabavio Medicinski fakultet vlastitim novcem, uz pomoć Sveučilišta u Rijeci, Fakulteta zdravstvenih studija, Fakulteta dentalne medicine i donatora.

Kako je istaknula predstojnica Zavoda za anatomiju Tanja Ćelić, riječki Medicinski fakultet je drugi fakultet u Hrvatskoj s ovakvim uređajem, ali je jedini na kojem se koristi i ovaj uređaj i pravi leševi. Na ovaj način će se neizmjerno podići kvaliteta nastave anatomije, rekla je.

'Anatomage' omogućava pregled i kuteve koje se na tijelu ili preparatu ne mogu vidjeti, rekla je. U uređaju su pohranjene digitalne snimke pet tijela s najmanjim detaljima i slojevima, uključujući CT snimke i mikroskopski prikaz građe tkiva.

Neke od prednosti uređaja su proučavanje ljudskog tijela iz različitih kutova, kroz virtualnu disekciju po slojevima i rezovima, čime se postiže dublje razumijevanje anatomskih struktura i njihovih međuodnosa, detaljni anatomski prikazi visoke rezolucije, koji omogućavaju studentima da vizualiziraju kompleksne strukture, poticanje uključenosti i suradnje među studentima, radom na zajedničkim anatomskim projektima, čime razvijaju svoje vještine timskog rada i komunikacije te mogućnost simulacije kliničkih slučajeva, čime studenti vježbaju kliničko prosuđivanje i dijagnosticiranje te kirurške postupke u okruženju bez rizika.

Osim studenata, stol će se koristiti u produbljivanju znanja stručnjaka, poput kirurga, radiologa i stomatologa kroz različite tečajeve te za pripremu operativnih zahvata pomoću 3D modela.

Zadovoljstvo novim uređajem i njegovim mogućnostima izrazio je dekan Medicinskog fakulteta Goran Hauser, a prorektorica za digitalizaciju i razvoj Sveučilišta u Rijeci Senka Maćešić je potvrdila spremnost Sveučilišta da podupire ovakve projekte.