50 POSTO BRŽI

Raspberry Pi 3 - ista cijena, bolje performanse, integrirani Wi-Fi i Bluetooth

29.02.2016 u 17:50

Bionic
Reading

Prije točno četiri godine, 29. veljače svijet je imao priliku upoznati prvi Raspberry Pi Model B. Računalo veličine kreditne kartice i vrlo niske cijene impresioniralo je čitave zajednice entuzijasta, edukatora i hobista, a sad je stiglo vrijeme za još jednu nadogradnju

Nakon više od osam milijuna prodanih Raspberry Pi računala, Raspberry Pi Foundation je narastao iz nečega što su održavali volonteri u mjesto za čak 60-tak zaposlenika. Raspberry Pi je bio i u svemiru, na Međunarodnoj svemirskoj postaji, posjetio je učionice diljem svijeta, a da se o inženjerskim i hobističkim garažama i ne priča. Što je sljedeći korak?

Novi model, Raspberry Pi 3 od danas je u prodaji za istu cijenu kao prethodnici - svega 35 dolara, a donosi 64-bitni ARM Cortex-A53 čip koji integrira četiri procesorske jezgre na radnom taktu od 1,2GHz. U praksi je riječ o deseterostruko bržem rješenju od prvog Raspberry Pi modela. No, što je bitnije, novo mini-računalo donosi i integrirani 802.11n wireless LAN te Bluetooth 4.1, što znači da će korisnicima na raspolaganju biti više USB priključaka.


U odnosu na prethodni model, Pi Foundation spominje ubrzanje od kakvih 50 posto u različitim zadaćama. Dok uključenje 64-bitnog čipa znači i mogućnost pokretanja 64-bitnog OS-a, za sada nema specifičnih planova oko toga. Kreator Raspberry Pi računala, Eben Upton, za stranicu ArsTechnica izjavio je kako će pričekati dok netko ne demonstrira konkretne dobre strane prelaska na 64 bita, prije nego se odluče taj dio računice pretočiti u standard.

Pi 3 donosi i 1GB radne memorije, identično kao prošlogodišnji model. Svakako da je i tu bitna ona 'stara' stavka oko 64-bita i 4+ GB radne memorije kako bi se stvar iskoristila konkretno. Novo minijaturno računalo stiže i s nadograđenim grafičkim sustavom. Sada je na pločici integriran Broadcomov VideoCore IV na 400MHz, u odnosu na prošlogodišnje izdanje na radnom taktu od 250MHz.

Više detalja je moguće pronaći na stranicama Raspberry Pi Foundationa.