PRAKTIČNO

Punjač koji uništava trojance

05.10.2013 u 12:53

Bionic
Reading

Startup Kaprica će, u suradnji s Belkinom, uskoro na tržište izbaciti punjač koji će tražiti trojance i drugi malver na pametnim telefonima

Tijekom godišnje konferencije o računalnoj sigurnosti Black Hat vidjeli smo kako je moguće ubaciti malver u iPhone pomoću modificiranog punjača.

Kaprica Security, startup koji se bavi sigurnošću mobitela, pokušava upravo obrnuto: pretvoriti punjač u uređaj koji će štititi vaš pametni telefon i popraviti ga, ukaže li se potreba za tim, dok ga puni, piše Technology Review

Bit će ga jednostavno koristiti. Treba ga uštekati u zid i potom u mobitel. Obavit će brz pregled. Ostavite li ga ukopčanog, nakon nekog vremena obavit će dubinski pregled, koji će potrajati oko četiri minute.

Ako je sve u redu, zasvijetlit će zeleno svjetlo. Ako nije, zasvijetlit će crveno i, po potrebi, automatski vratiti operativni sustav na prethodno pohranjenu inačicu bez virusa. Čak i da je zaražen, ne može dodati nove aplikacije i kod na mobitel, tvrde u Kaprici.

U Kaprici vjeruju kako je glavna prednost njihovog punjača Skorpion, u odnosu na konkurentske tvrtke kao što su Lookout Mobile i TrustGo, to što je fizički odvojen od telefona, pa lakše može pronaći zloćudni softver koji, recimo, krade datoteke i lozinke za pristup e-bankarstvu.

Skorpion za pregledavanje ključnih datoteka ne treba koristiti operativni sustav, memoriju ili procesor na uređaju. Sve što treba je veza Bluetooth, kako bi mogao preuzeti nadogradnje i dijeliti rezultate s, recimo, šefom IT-a u tvrtci.

U Kaprici tvrde kako ga malver ne može zavarati kao što se to ponekad događa sa sigurnosnim softverom instaliranim na samom mobitelu.

Mobilni malver još uvijek čini tek mali udio ukupnih problema s računalnim zloćudnim softverom, no brzo raste. Prošlog je kolovoza McAfee Labs objavio kako su tijekom prve polovice godine prikupili skoro jednak broj uzoraka malvera koliko za cijelu prošlu godinu.

Skorpion bi se u prodaji trebao naći krajem ove ili početkom iduće godine, po cijeni od 65 dolara (oko 390 kn) uz mjesečnu naknadu od tri do četiri dolara (18 do 24 kn) za nadogradnje i upozorenja. Kaprica će ga izdati u suradnji s proizvođačem potrošačke elektronike i dodataka Belkinom, koji će preuzeti proizvodnju.

Operativni sustav neće biti prepreka - radit će sa svima - ali trebaju još s proizvođačima mobitela riješiti kompatibilnost.