TEHNOLOGIJA BUDUĆNOSTI

Punite tablet pametnim telefonom i obrnuto

08.01.2013 u 10:38

Bionic
Reading

Qi standard već se počeo ugrađivati u pojedine modele pametnih telefona, a nedavno je Toyota najavila njegovo ugrađivanje u svoj model Avalon

Bežično punjenje mobilnih uređaja postoji već godinama, a u širu primjenu trebalo bi ući 2013.

No tvrtka Fulton Innovation radi na sustavu međusobnog punjenja uređaja.

Dvosmjerni sustav bežičnog punjenja, nazvan eCoupled, omogućio bi punjenje jednog uređaja strujom iz drugog. Primjerice, punjenje pametnog telefona strujom iz hladnjaka ili tableta.

Dovoljno bi bilo prisloniti uređaj na kojem je omogućen bežični prijenos energije, odnosno Qi standard, na drugi takav uređaj i oni bi razmjenjivali energiju, slično kao što se trenutno koristi NFC za prebacivanje podataka među uređajima.

Tehnologija bežičnog prijenosa energije - Qi - na kojoj radi konzorcij od 130 tehnoloških tvrtki, olakšala bi život ljudima koji su stalno u pokretu i nemaju vremena tražiti punjače i utičnice.

Iz konzorcija koji zagovara tehnologiju bežičnog prijenosa energije nadaju se kako će ugradnja tehnologije Qi u pametne telefone, automobile, ali i pokućstvo omogućiti njenu širu primjenu.

Kako ta tehnologija funkcionira u stvarnom životu, bit će predstavljeno na Sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu.