SOLARNA UTIČNICA

Punit ćemo mobitele na - prozoru?

22.05.2013 u 08:00

Bionic
Reading

U posljednje vrijeme sve se češće pojavljuju različiti gadgeti koji iskorištavaju solarnu i pretvaraju ju u električnu energiju. No ovo je prvi gadget koji bi se doslovno trebalo zalijepiti za prozor

Dosad smo vidjeli već cijeli niz različitih koncepata punjača za mobilne uređaje. Od punjača koji iskorištavaju ljudsku snagu pa do onih koji koriste sunčevu energiju.

Zanimljiv koncept koji su osmislili dizajneri Kyuho Song i Boa Oh također se oslanja na sunčevu energiju za proizvodnju električne energije, ali bez korištenja baterije za pohranu te energije.

Njihova 'solarna utičnica' doslovno se prilijepi na bilo koji prozor pomoću vakuuma. Solarne pločice koje se nalaze na vanjskoj strani utičnice proizvode električnu energiju, za uređaj koji se priključuje direktno na utičnicu.

Dizajneri tvrde kako bi ovakva 'solarna utičnica' svoju upotrebu mogla pronaći na mjestima na kojima nema klasične električne mreže.

Također, dodaju kako bi takvoj 'utičnici' trebalo 5-8 sati sunca da napuni bateriju od 1000 mAh. Za usporedbu, prosječan mobilni telefon ima bateriju od 1000-1500 mAh, a pametni telefoni i jaču.

Iako bi bilo zgodno imati takvu 'solarnu utičnicu' u uredu ili na putovanju, radi se samo o konceptu koji nije ušao niti u fazu razvoja.

Međutim, sudeći prema pozornosti koju je izazvao svojom pojavom, nije isključeno da se netko odluči pozabaviti njegovim razvojem i proizvodnjom.