NIKAD PRAZNA BATERIJA

Punit ćemo mobitele bežično, na daljinu

10.09.2013 u 20:33

Bionic
Reading

Bežično punjenje već neko vrijeme nije novost, no većina rješenja traži da je mobitel u kontaktu s uređajem koji ga puni. Cota je tehnologija koja bi trebala i to učiniti izlišnim

Hatem Zeine, fizičar na čelu Ossie (tvrtke koja razvija Cotu), predstavio ju je tijekom TechCrunchove konferencije Disrupt tako što je napunio svoj iPhone s udaljenosti od kojih metar-dva od uređaja za punjenje.

Tajna se, piše TechCrunch, krije u slanju magnetskog naboja putem dijela spektra na 2,4 GHz, istog koji koriste WiFi i Bluetooth. U prijenosu je samo jedan vat snage, otprilike trećina onog koliko mobiteli već odašilju.

Punjač ne mora biti u vidokrugu, a Zeine tvrdi kako može puniti više mobitela odjednom. Poput hotspota za WiFi, može ga se podesiti tako da puni samo određene uređaje ili sve koji su mu u dometu od oko devet metara.

Tehnologija je već prilično napredovala na putu dobivanja odobrenja od američkog regulatora. Ossia pregovara s proizvođačima elektronike kako bi ih počeli ugrađivati u uređaje tijekom 2015. godine. Radit će vlastiti hardver, ali je otvorena i za licenciranje drugim tvrtkama.