screen time

Provodite previše vremena pred ekranom vašeg iPhonea? Ne brinite - postoji rješenje

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 17.11.2019 16:12
  • Objavljeno 17.11.2019 u 16:13
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

iOS pruža niz zanimljivih načina pomoću kojih možete smanjiti vrijeme provedeno pred ekranom, a najbolji od njih je 'Screen time'

Što god pričali o smartfonima, njihovim značajkama i načinima na koje nam olakšavaju život, jedna stvar vrijedi za veliku većinu njihovih korisnika - svi mi previše vremena provodimo gledajući u njihove ekrane. Ako ste ikad htjeli to ograničiti, a imate iPhone, za to postoji funkcija 'Screen Time' koja ovaj zadatak vrši na dva načina: definiranjem svakodnevne 'pauze' od korištenja aplikacija ili ograničavanjem vremena dozvoljenog za korištenje određenih aplikacija.

Svakodnevna pauza od aplikacija u iOS-u nosi ime 'Downtime'. Evo kako ju možete aktivirati i modificirati.

  • +5
  • +2

Raspakirali smo Apple iPhone 11 Pro

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Downtime

Za početak odključajte svoj iPhone i uđite u njegove postavke. Tamo pronađite stavku 'Screen Time' karakterističnu po plavoj ikonici pješčanog sata. Izaberite ju i aktivirajte. Ako ju nikad do sad niste pokretali, iPhone će vas zamoliti da unesete lozinku koja bi trebala biti drukčija od lozinke za otključavanje uređaja.

Nakon što ste ju upisali, uključite stavku 'Downtime' tako da pritisnete prekidač i promijenite mu boju u zelenu. Nakon toga samo izaberite vremensko razdoblje tijekom kojeg nećete moći koristiti aplikacije na vašem iPhoneu. Za kraj samo birajte stavku za blokiranje svih aplikacija tijekom Downtimea (Block at Downtime) i to je to - upravo ste stvorili svakodnevnu pauzu od neprekidnog zurenja u ekran.

Novi, jeftiniji iPhone

Izvor: Wochit / Autor: tportal

Apple će nakon toga zaključati listu sve aplikacije koje ne smatra presudnima, odnosno sve osim Phone, Messages, FaceTime i Maps aplikacija. Ako želite isključiti i njih, to možete napraviti putem postavki.

Aplikacije koje su uvijek dostupne možete dodati u 'Always Allowed' listu odlaskom na izbornik Screen Timea i biranjem stavke 'Always Allowed'. Sve aplikacije koje dodate u tu listu bit će dostupne nezavisno o vašoj svakodnevnoj digitalnoj pauzi.

  • +1

iPhone 11 slike uređaja

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Blokiranje pojedinih aplikacija

Ako samo želite blokirati određene aplikacije, uđite u postavke i birajte Screen Time. Tamo odaberite stavku 'App Limits' i dodajte dozvoljeno vrijeme korištenja određene aplikacije. Tu možete virati koje aplikacije želite ograničiti. One su razvrstane po grupama poput 'Productivity' (produktivnost) ili 'Social Networking' (društvene mreže), a za listu aplikacija samo pritisnite na ime kategorije.

PRVI KORACI

Novi ste na Twitteru? Olakšajte si život uz pet korisnih savjeta

Pogledaj galeriju
5

Ograničenja za sve aplikacije možete urediti biranjem 'All Apps & Categories' i pritiskom na 'Next' u gornjem desnom dijelu ekrana. Kako biste završili biranje blokiranih aplikacija, samo odredite dozvoljeno vrijeme korištenja i nakon toga pritisnite 'Add' na samom vrhu ekrana.

iPhone 11 Unboxing

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!