MS POSUSTAJE

Prošle godine najviše patenata prijavili su IBM, Samsung i Canon

14.01.2016 u 11:19

Bionic
Reading

IBM je u 2015. godini prijavio najviše patenata u SAD-u, ostavši tako u vrhu 23. godinu zaredom, a po broju patenata slijede Samsung i Canon

Prema podacima tvrtke IFO Claimt Patent Services, ukupno je u SAD-u odobreno 298.407 patentnih dozvola, otprilike 1 posto manje nego u 2014. godini. To je prvi pad broja patenata registririanih u SAD-u od 2007. godine.

Pritom je najviše patenata, 7.355 registrirao IBM. Među tehnološkim divovima poznatim po svojem intelektualnom vlasništvu, slijedi Samsung Electronics, pa Canon.

Znatan skok na ljestvici zabilježio je Google, koji je s 8. mjesta u 2014. skočio na peto mjesto lani, dok se Apple zadržao na 11. mjestu.

‘Nakon sedam godina znatnog rasta broja patenata, 2015. vidjeli smo prvi znak usporavanja. Ipak, ne bih rekao da registracije patenata gube na zamahu jer mnoge kompanije i dalje priojavljuju više patenata nego prethodne godine. Taj pvojestni sedmogodišnji izlet bio je značajan psoebice kad imamo na umu da IBM, Samsung i Canon svaki generiraju i dvostruko više patenata nešto što su to činile prije jednog desetljeća’, ustvrdio je Mike Baycroft, izvršni direktor IFI-ja.

Microsoft je lani zabilježio čak 31 posto manje patenata, te je pao s 5. na 10. mjesto te liste.

Kompanije poput Microsofta i Panasonica dodijelile su neke patentne novoformiranim holding kompanijama, što objašnjava zašto su neke kompanije značajno pogoršale svoje pozcije, kažu u IFI-ju.

‘Umjesto da sve korporativne patente imaju pod jednom registracijom, neke kompanije odabiru da prošire svoje portfelje na više entiteta’, izjavio je analitičar IFI-ja Larry Cady.

Patenti su ponekad predmetom pravnih bitaka, a investitori, analitičari i entuzijasti rado prate patente kako bi vidjeli što kompanije sljedeće planiraju razviti.