službeni dokument

Prošla godina bila je dobra za Tima Cooka: Pogledajte koliko je zaradio deset godina od preuzimanja kormila

07.01.2022 u 08:50

Bionic
Reading

Appleov šef je, sudeći prema službenom dokumentu, u 2021. i te kako uživao u novčanim blagodatima vođenja jedne od najuspješnijih tehnoloških kompanija na svijetu

Zahvaljujući nedavnoj Appleovoj objavi otkriveno je točno koliko je njihov direktor Tim Cook zaradio tijekom 2021. - deset godina nakon što je zauzeo kormilo kompanije.

Godišnji prihodi, samo od Applea, u džep mu donose 98.7 milijuna dolara. U tu brojku spada njegova fiksna godišnja plaća od 3 milijuna dolara, na što se dodaju 12 milijuna dolara poticaja, 82 milijuna dolara od dionica i novac potrošen na osiguranje i privatne letove (Appleov glavni čovjek od 2017. koristi privatne zrakoplove).

Zbrojimo li sve to, dolazimo skoro do 100 milijuna dolara godišnje zarade, odnosno omjera plaće od 1.477 prema 1.

Ovo je, usporedbe radi, preko šest puta više od prihoda u 2020. kad je Cook zaradio 14 milijuna dolara, pišu MacRumors. Naravno, taj iznos ne ubraja preko 750 milijuna dolara zarade u dionicama koje je Appleov šef dobio kao dio desetogodišnjeg paketa nakon što je preuzeo vodstvo kompanije.

U trenu dok njihov šef nastavlja bilježiti poslovne uspjehe, kompanija prolazi kroz zanimljiva vremena - zaoslenici su sve otvoreniji oko kompanijine interne kulture koja inzistira na povratku u urede, dok se sve više traži i transparentnost prihoda.