DJELIĆ POVIJESTI

[VIDEO] Hvali i Apple: Pogledajte kako je Bill Gates davne 1994. dočekivao nove zaposlenike Microsofta

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 05.01.2022 10:39
  • Objavljeno 05.01.2022 u 10:39
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: PETER MENZEL / Sciencephoto / Profimedia

Orijentacijski video obnovljen je i učitan na YouTube tijekom studenog prošle godine zahvaljujući trudu i radu djelatnika projekta Computer History Archives

Davne 1994. godine u Microsoftu su izradili orijentacijski video za nove zaposlenike u kojem je glavna zvijezda 39-godišnji Bill Gates, tada već prilično bogati suosnivač te tvrtke i njen glavni izvršni direktor.

Časopis Forbes procijenio je kako je tada vrijedio 9,35 milijardi američkih dolara. Danas je ta brojka veća od 136 milijardi dolara.

Video trajanja oko 15 minuta obnovljen je i učitan na YouTube tijekom studenog prošle godine zahvaljujući trudu i radu djelatnika projekta Computer History Archives.

U njemu je moguće vidjeti Gatesa kako dočekuje nove zaposlenike, dijeli s njima priču o osnivanju te tvrtke i neke od najznačajnijih trenutaka, a tu je i pohvala konkurentskoj tvrtki Appleu.

Tako je, između ostalog, podsjetio na rane '70-te godine prošlog stoljeća, kad su Paul Allen i on išli u istu srednju školu u Seattleu i razgovarali u računalnom softveru.

Allen je, istaknuo je Gates, predvidio velike korake naprijed u razvoju tehnologije, ponajviše zbog napretka u razvoju mikroprocesora. Bilo je to vrijeme kad su se pojavila prva komercijalno uspješna osobna računala. Među njima je bio Altari 8800 tvrtke MITS.

  • +11
  • +8

Bill Gates

Izvor: Profimedia / Autor: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

Gates i Allen su razvili inačicu programskog jezika BASIC za Altair, a Gates je odustao od studija prava na sveučilištu Harvard kako bi mogao raditi na tom projektu.

Isprva su se zaposlili u MITS-u. No, već iduće godine su stvorili partnerstvo nazvano Micro-Soft.

Gates je, između ostalog, podijelio i dvojbe oko računalnog miša za PC. Danas se čini neizostavnim dijelom iskustva korištenja računala i bio je vrlo profitabilan za Microsoft, ali isprva se činilo kako je možda riječ o pogrešnoj procjeni.

Naime, trebalo im je više od godinu dana za prodaju prvotno naručenih 50 tisuća primjeraka. Ipak, s vremenom su narudžbe počele rasti.

Što se odnosa s Appleom tiče, bio je... Pa, kompliciran. Početkom '80-tih Microsoft je bio jedan od najvažnijih Appleovih partnera kad je riječ o razvoju softvera. Gates i njegov tim napravili su softver za nove Macove, uključujući i prvo izdanje Microsoft Worda.

Steve Jobs je u dokumentarcu objavljenom 1996. godine te rane aplikacije nazvao groznima i rekao kako Microsoftu 'manjka ukusa'.

No, dvije godine ranije Gates je imao samo riječi hvale za računala Macintosh, ponajprije zbog toga što su uvela grafička sučelja, piše CNBC.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!