PRED TISUĆAMA U DANSKOJ

Profesor Baltazar ušao u program prestižnog ESOF-a

27.06.2013 u 13:52

Bionic
Reading

Polako, ali sigurno, lipanj postaje mjesec profesora Baltazara, koji je u posljednjih 30 godina postao puno više od animiranog lika. Nakon što je Google obilježio 82. godišnjicu rođenja Zlatka Grgića, jednog od autora Baltazara, važnost i veličinu simpatičnog profesora potvrdilo je i programsko vijeće prestižnog ESOF-a 2014.

Euroscience, paneuropska organizacija za podršku i promociju znanosti i tehnologije, u sklopu svojih aktivnosti 2004. godine je pokrenula Euroscience Open Forum (ESOF), posebnu platformu za razmjene iskustava raznih dionika koji su uključeni u razvoj europske znanosti kao što su znanstvenici, poslovni rukovoditelji i političari.

ESOF se organizira svake dvije godine u nekom drugom europskom gradu, a sljedeće izdanje se od 21. do 26. lipnja održava u Kopenhagenu, glavnom gradu Danske. Osim glavne konferencije, na kojoj se očekuje oko 5000 znanstvenika i ostalih važnih dionika iz cijelog svijeta, ESOF čine i brojne aktivnosti za širu javnost.

Glavna ESOF tema u Kopenhagenu je 'Znanost gradi mostove' koja upućuje i na važnost popularizacije znanosti. Stoga i je jedna od važnijih ESOF aktivnosti u Kopenhagenu upravo festival znanosti Znanost u gradu koji će se organizirati u poznatoj Carlsberg četvrti, a procjena je da će u tim aktivnostima sudjelovati više od 50 tisuća ljudi.

U sklopu programa sudjelovat će znanstveni komunikatori iz čak 15 država svijeta, a među kojima će, po prvi put, biti i Hrvatska! Programsko vijeće izdvojilo je kreativni prijedlog ZEZ tima o Profesoru Baltazaru kao jedan od iznimno kvalitetnih te ga uvrstila u program festivala znanosti koji se, između ostalog, održava uz potporu Danske agencije za znanost, tehnologiju i inovacije danskog Ministarstva znanosti, inovacije i visokog obrazovanja.

Osim kazališne predstave, čija se inačica izvela u režiji Maria Kovača i na prvom hrvatskom Znanstvenom pikniku prošle godine, profesor Baltazar će posjetiteljima objašnjavati znanstvene pojmove i fenomene o zelenoj energiji i na virtualnim, interaktivnim knjigama, realiziranim korištenjem tehnologije 3D video mappinga.

'Važnost profesora Baltazara za europsku popularizaciju znanosti potvrđuje i uvrštenje u program ESOF-a. Velika je to stvar za hrvatsku popularizaciju znanosti, jer se nastavlja kontinuitet sudjelovanja na najvećim znanstvenim događanjima', rekla je Jelena Filipaj, voditeljica ZEZ tima, koji osim projekta znanstvenog centra ZEZ, organizira i veliki broj aktivnosti popularizacije znanosti poput nastupa u Kopenhagenu.