UMIROVLJENJE

Procurila informacija da @Evleaks više neće postojati

04.08.2014 u 15:19

Bionic
Reading

Jedna od najznačajnijih figura kad je riječ o širenju procurenih informacija vezanih uz nadolazeće uređaje najavila je umirovljenje. Posrijedi je, naravno, adresa @Evleaks iza koje stoji Evan Blass. Napustivši novinarstvo zbog bolesti, posvetio se nečem što mu je oduzimalo manje vremena i pokušao osigurati kakav-takav izvor prihoda. Zbog opće situacije, čini se kako mu to nije pošlo za rukom

Putem kojim je postao jedan od vodećih izvora za nadolazeće uređaje iz raznih kompanija, stao je i na žulj nekim kompanijama. HTC-ov komunikacijski menadžer Jeff Gordon ga je otvoreno i u više navrata nazivao pogrdnim imenima, a nakon čega bi Blass još više 'otvorio slavinu' s informacijama. Sukob ovog dvojca je u jednom trenutku eskalirao do te mjere da je Gordon počeo brisati mjesecima stare poruke na društvenoj mreži Twitter te pokušao biti neizravniji.

Druge kompanije su pak procurene podatke i fotografije iskoristile u svoju korist, pokušajima da se ne umanji 'napetost iščekivanja novih proizvoda'. Ostatak mobilnog svijeta je jednostavno ignorirao bilo kakve informacije koje je otkrivao Evan Blass, a nakon toga i brojni blogovi te online mediji.


Zbog multiple skleroze, Blass je napustio medije - ili bolje rečeno - posao koji je od njega tražio potpunu posvećenost i barem osam sati rada svaki dan. Njegova prva veća uloga je bila na stranici Engadget, a svoju novinarsku karijeru je dovršio na stranici Pocketnow.com gdje je bio izvršni urednik, posebno poznat po svojim izvorima u HTC-u. Zahvaljujući tom dijelu priče, nastao je i @Evleaks.

U intervjuu nakon objave 'umirovljenja', za The Next Web je Blass otkrio da je jako teško osigurati dovoljno novca. 'Prvo sam pokušao s mjesečnim sponzorstvima. Nakon toga s tjednim sponzorstvima. Onda jedinstvene sponzorirane poruke na Twitteru. Primao sam donacije - osjećao sam se kao kakav online prosjak', rekao je Blass.

„Moram se pobrinuti za to da imam bolju budućnost za sebe - financijski“

Evan Blass za The Next Web


Hoće li tehnološki divovi sada odahnuti? Teško. Uvijek će se naći nova adresa s valjanim izvorima, koja će redovito postavljati svjež materijal. Blass nije bio čovjek koji je krao informacije iz kompanija, već je otkrivao one koje bi mu se dostavile. Problem kompanija je u tom što nemaju (i teško mogu) imati apsolutnu kontrolu nad cijelim proizvodnim procesom i zaposlenicima. Procurenih informacija će uvijek biti.

Adresu @Evleaks Evan Blass namjerava nastaviti koristiti i dalje, vjerojatno u privatne svrhe.