DOMAĆA ROBOTIKA

Pogledajte robota Gideon Brothersa koji može prenositi 800 kilograma tereta

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 13.12.2018 17:04
  • Objavljeno 13.12.2018 u 13:48
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Gideon Brothers

Gideon Brothers predstavili su svojeg prvog komercijalnog logističkog robota koji može prenositi 800 kg tereta. Prvi klijenti i partneri pri lansiranju su Atlantic Grupa, Orbico i Tokić

Gideon Brothers, hrvatska tvrtka za robotiku i umjetnu inteligenciju, otkrila je danas svog prvog komercijalnog proizvoda – autonomnog logističkog robota koju ulazi u upotrebu kroz pilot projekte u tri vodeće hrvatske multinacionalne kompanije: Atlantic Grupi, Orbicu i Tokiću. Kompanija je također otkrila svoje domaće i inozemne investitore koji su do sada uložili ukupno 16,3 milijuna kuna (2,2 milijuna eura, 2,5 milijuna USD).

Gideonov proizvod je samovozni (autonomni) logistički robot, koji može prenositi 800 kg tereta te je dizajniran tako da može sigurno manevrirati oko ljudi, opreme i drugih pokretnih strojeva. Opremljen je sustavom autonomije koji se temelji na vizualnoj percepciji, a kombinira tehnologiju dubinskog učenja sa stereoskopskim kamerama čime nastaje sljedeća generacija robotskog vida koji je jednako pouzdan kao LIDAR, ali je deset puta jeftiniji i bogat podacima.

Investitori u 2018

Ukupno je 21 investitor iz Hrvatske i inozemstva prepoznao uspješan razvoj i kreativnu snagu Gideonova tima, koji trenutačno uključuje pet doktora znanosti i 26 magistara s područja hardvera i softvera. Kompanija, koja je osnovana 2017. godine, u prvom je tromjesečju 2018. prikupila 460.000 eura od niza anđela investitora, predvođenih Taavetom Hinrikusom, suosnivačem i predsjednikom Nadzornog odbora TransferWisea.

U trećem tromjesečju 2018. Gideon Brothers je prikupio dodatnih 1,72 milijuna eura kroz novi krug dokapitalizacije u kojoj su sudjelovali investitori na čelu s fondovima LocalGlobe (London) i Hardware Club (Silicijska dolina i Pariz). U ovom krugu dokapitalizacije ulaganju su se pridružili i Plug and Play Ventures (Silicijska dolina), SparkLabs Global Ventures (London), te investitor Taavet Hinrikus i drugi inozemni ulagači.

'Cijeli paket'

Jerry Yang, generalni partner u Hardware Clubu, navodi kako Gideon Brothers odskače u rastućem i propulzivnom sektoru robotike zahvaljujući 'izvrsnosti u svim aspektima poslovanja', uključujući izvrsni strojni vid, impresivan robotički dizajn, ali i usku suradnju s klijentima. (Cijeli citat slijedi niže.)

Tara Reeves, partnerica u LocalGlobeu, navodi kako je Gideon Brothers posebnu pažnju posvetio izgradnji snažnih temelja na kojima može izrasti 'moćno ime međunarodne robotike i umjetne inteligencije'. (Cijeli citat slijedi niže.)

Gideon Brothers je iznimno ponosan što je privukao ovakav interes. Londonski LocalGlobe jedan je od najaktivnijih britanskih investitora fokusiranih na početni kapital, koji je do sada uložio u kompanije poput Bitlyja i TransferWisea. Pariški Hardware Club jedna je od najistaknutijih venture capital tvrtki u segmentu hardverskih startupa, koji se fokusira na disruptivne tehnologije i proizvode.

Matija Kopić, glavni izvršni direktor u Gideon Brothersu komentirala je: 'Imamo tu sreću da živimo u nevjerojatnom dobu – ono o čemu su brojni teoretičari i sanjari robotike u proteklim desetljećima i stoljećima mogli samo sanjati danas se ubrzano ostvaruje. Podrška naših investitora i klijenata potvrđuje naše uvjerenje da će autonomni roboti opremljeni vizualnom percepcijom duboko – i pozitivno – promijeniti naše društvo. Put ka svjetlijoj, produktivnijoj i ispunjenijoj budućnosti neće biti lagan. No, ljudi i strojevi zajedno, radeći u harmoniji, mogu postići velike stvari. To je vizija budućnosti kakvu gradimo u Gideon Brothersu, korak po korak.'

Rastuće tržište

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Gideon Brothers

Tri kompanije koje će sudjelovati u pilot projektima imaju ukupni prihod koji prelazi tri milijarde eura te posluju u više od 30 zemalja. Atlantic Grupa jedna je od najvećih prehrambenih kompanija u regiji, Orbico je najveći distributer međunarodnih brendova u srednjoj i istočnoj Europi, a Tokić je najveći trgovački lanac i franšizer za automobilske dijelove u regiji. Sve tri kompanije ističu strateški aspekt ovog projekta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!